Antipsykotisk medicin kan give hjerteproblemer

Ældre mennesker på såkaldt anden generations antipsykotisk medicin, der giver vægtforøgelse, har en øget risiko for hjertekarsygdomme, især slagtilfælde. Faktisk er risikoen tre gange forøget i sammenligning med ældre, der tager medicin med lavere risiko for forandringer i stofskiftet.

Det viser en ny undersøgelse fra Universitetet i Buenos Aires i Argentina, offentliggjort i ​​det videnskabelige tidsskrift Journal of Clinical Psychiatry.

Faktum er, at forekomsten af svær overvægt, type 2 diabetes, hyperlipidæmi og metabolisk syndrom er øget hos patienter, der lider af skizofreni, bipolar lidelse og depression – hvilket, ifølge forskerne, forklarer den øgede grad af hjerte-kar-sygdomme og død blandt disse patienter i forhold til befolkningen i almindelighed.

Vigtigt med bedre forståelse af bivirkningsprofiler

Antipsykotisk medicin har ofte bivirkninger, som kan forværre de såkaldt komorbide forhold, som betyder, at der er flere sygdomme på spil. Især er anden generations antipsykotika forbundet med vægtforøgelse og stofskifteproblemer, om end der er forskelle på de forskellige lægemidler. 

Tidligere undersøgelser, der har sammenlignet risikoen for hjerte-kar-sygdom eller død blandt patienter på anden generations antipsykotika, har vist blandede resultater, påpeger forskerne, lige som de heller ikke har sammenlignet lægemidlerne på basis af deres tilbøjelighed til at udvikle problemer med stofskiftet.

Det argentinske studie var designet til at opdele antipsykotika i grupper efter risikoprofil og at undersøge hver af grupperne for deres effekt på hjerte-kar-sygdomme.

Emner: hjertekarsygdom antipsykotisk

Del artiklen med dine venner