”Hvis du har ADHD og er misbruger, viser alle undersøgelser, at en korrekt behandling af din ADHD har en rigtig god effekt på misbruget, der typisk forsvinder. Ligesom du får nemmere ved at fokusere etc.,” siger Jakob Ørnberg.

ADHD-specialist: Læger bør kaste tidligere moralsk kodeks over bord

Brug af centralstimulerende præparater er afgørende ved behandling af misbrug blandt unge, som har en bagvedliggende ADHD - men en misforstået moralsk tilgang til problemet har i årtier bremset den bedste medicinering.

Sådan lyder det fra Jakob Ørnberg, speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri. Han opfordrer nu kolleger til at kaste et tidligere moralsk kodeks over bord.

En række undersøgelser viser, at mange unge med misbrug har en bagvedlæggende ADHD, og at misbruget reelt er selvmedicinering.

”Hvis du har ADHD og er misbruger, viser alle undersøgelser, at en korrekt behandling af din ADHD har en rigtig god effekt på misbruget, der typisk forsvinder. Ligesom du får nemmere ved at fokusere etc.,” siger Jakob Ørnberg.

Tidligere frarådede man imidlertid brug af centralstimulerende midler til unge misbrugere med ADHD, da CS-præparater kan misbruges.  De centralstimulerende præparater, der benyttes mod ADHD, er methylphenidat og dexamfetamin.

”Vi måtte kun benytte de ikke-stimulerende midler, som ikke altid var lige effektive. Nu er der endelig en erkendelse hos myndighederne af de mange videnskabelig undersøgelser, som viser gode resultater ved brug af CS-præparater. Der giver samlet flere behandlingsmuligheder af misbrugere med ADHD,” siger Jakob Ørnberg. Han glæder sig over den nye Nationale Kliniske Retningslinje (NKR) vedr. ADHD hos børn og unge fra oktober (se boks nederst).

”Det vigtigste ved den nye NKR for børn og unge er, at den anbefaler at behandle ADHD hos aktive misbrugere med centralstimulerende farmakologisk behandling frem for ikke centralstimulerende behandling,” mener Jakob Ørnberg.

Moralsk tilgang bremser korrekt behandling

Ifølge Jakob Ørnberg er det mest interessante på området ’det grundlæggende etiske syn på sagen’: ”Jeg hører ofte, at nu skal de her misbrugere bare tage sig sammen. Der er et kor, der tror, at en misbruger med ADHD bare vil være lidt små-høj konstant, men det handler i vidt omfang om selvmedicinering,” siger Jakob Ørnberg.

Han mener, at moral er årsagen til, at NKR ikke tidligere har levnet plads til brug af CS-præparater. ”Årsagen til, at man ikke vil behandle med CS-præparater er efter min opfattelse, at man rører ved en moralsk forestilling om, at man ikke bør behandle med CS-præparater, fordi de altså kan misbruges. Men behandlingen består jo ikke bare i at stikke folk en æske piller. Der er kontrol omkring den unges forbrug.”

Jakob Ørnberg peger desuden på, at man får en hastig rusfornemmelse af de hurtigt omsættelige stoffer, hvorfor de ikke er optimale.

”Jeg vil klart anbefale depotpræparater. De er også mere praktiske, da man ikke konstant skal fylde op, men kan nøjes med at tage dem færre gange.”

Det kan desuden være et problem, at misbrugsbehandlingen i Danmark ligger i kommunalt regi, hvor man kun få steder har tradition og ressourcer til at tænke psykiatrifagligt.

”I en række andre lande ser man derimod et misbrug primært som et psykiatrisk symptom. Måske skyldes den danske tilgang en gammeldags moraliserende holdning om, at misbrug hos det enkelte menneske er et spørgsmål om moralsk habitus - ’hvorfor drikker Jeppe,’ som vi er flasket op med,” siger Jakob Ørnberg og tilføjer:

”Det er for mig et paradoks, at unge mennesker med pågående selvmordstanker bliver indlagt i psykiatrien akut, hvorimod unge mennesker, som har et ligeså livstruende misbrug, bare bliver sendt på gaden igen,” siger han og anbefaler, at man på misbrugsområdet i højere grad inddrager tværfaglighed.

Ifølge Jakob Ørnberg er den største værktøjskasse, man har til at behandle ADHD, således de centralstimulerende midler. ”Centralstimulerende fordi de ganske rigtigt har et misbrugspotentiale, hvis man tager dem hele tiden. Men hvis de bliver givet på lægeordineret facon, er der ikke tegn på, at hjernen tager skade,” siger Jakob Ørnberg. Han uddyber dernæst sine oplevelser med unge misbrugere på sin klinik.

”Når jeg får en ung mand på 15 år ind, som ryger en masse hash for at få ro i hovedet, så skulle jeg før sende ham videre til kommunen. Og de behandler det som et moralsk problem med samtaleterapi. Men nu kan jeg starte behandlingen op med noget centralstimulerende, som vil hjælpe ham langt bedre. Fra oktober er det officielt anbefalet, og det er vigtigt for mig, for man har ofte langt mere succes med de centralstimulerende stoffer.”

 

Del artiklen med dine venner