Mindfulness i grupper har stor effekt

Gruppeterapi med mindfulness har lige så stor effekt som individuel kognitiv terapi til behandling af en lang række psykiatriske symptomer.

Det gælder især for en lang række psykiatriske symptomer hos patienter med depression, angst og stressrelaterede forstyrrelser.

Det fortæller professor Jan Sundquist, som har stået i spidsen for et studie gennemført i samarbejde mellem Lund Universitet og Region Skåne. Og resultaterne bekræfter dem fra tidligere lignende men mindre undersøgelser.

Studiet omfattede 215 patienter, som blev fulgt i otte uger. Forskerne så her på effekten af enten kognitiv terapi eller mindfulness gruppe terapi på en lang række psykiatriske symptomer. Og resultatet viste, at der ingen forskel var på effekten – hverken ift. symptomer på depression, generel angst, stress, OCD, interpersonel sensitivitet, aggression, fobisk angst, paranoid ideation eller psykoser.

”I takt med at mental sygdom øger hastigt er det afgørende at udvide behandlingsmulighederne i den primære sektor for denne patientgruppe. Vi mener, at man med god grund kan allokere en del af de sparsomme ressourcer til mindfulness gruppe terapi, sådan at det begrænsede tilbud om individuel psykoterapi kan bruges optimalt,” siger Jan Sundquist.

Studiet er offentliggjort i magasinet European Psychiatry.

Del artiklen med dine venner