Depression øger din risiko for at dø af blodprop i hjertet

Et nyt dansk studie viser at hvis du tidligere har haft en depression og får en blodprop i hjertet, har du en moderat øget risiko for at dø tidligere.

De danske forskere fandt, at sammenhængen var stærkere hos patienter med nylig depression eller nuværende brug af antidepressiv medicin. Sværhedsgraden af depressionen og typen af blodproppen viste sig ikke at være afgørende. Og det var alder, køn, brug af medicin og socioøkonomisk status heller ikke.

Øget opmærksomhed på hjertepatienter med depression

”Vores resultater betyder, at man bør have en øget klinisk opmærksomhed på patienter med blodprop i hjertet, som tidligere har haft en depression eller som aktuelt er på antidepressiv medicin,” siger Jens Sundbøll, der er en af forskerne bag den store undersøgelse.

Han peger på, at de mere præcise forklaringer på den øgede dødelighed skal undersøges nøjere, før man vil være i stand til at målrette forebyggende tiltag. Årsagerne kan således være flere. Nogle er biologiske og har at gøre med øget plasmavolumen, øget blodtryk, øget insulinmængde, forhøjet blodsukker, insulinresistens og forhøjet kolesterol hos patienter med depression. Desuden har depression vist sig at være forbundet med forstyrrelser i hjerterytme og variabiliteten af hjertefrekvensen. Andre årsager er adfærdsmæssige og har at gøre med, at depressive patienter ofte lever mere usundt, med mindre fysisk aktivitet og mere rygning, samtidig med at de ofte har svært ved at følge anbefalinger efter en blodprop i hjertet.

En moderat øget risiko

Talrige undersøgelser har undersøgt virkningerne af, hvordan depression efter et hjerteinfarkt påvirker dødeligheden – og er enige om, at det øger den. Kun i to undersøgelser har man undersøgt, hvordan en tidligere historie med depression påvirker dødelighed efter hjertesygdom. Og de var begge baseret på meget små populationer.

Dette er baggrunden for, at holdet af danske forskere satte sig for at undersøge denne sammenhæng på en langt større patientgruppe i et populationsbaseret kohorte studie. De fandt således godt 170.000 patienter med førstegangs-blodprop, og identificerede herfra godt 6.000 patienter, som også havde været diagnosticeret med depression. Undersøgelsen viste overordnet, at der var en overdødelighed på omkring ti procent.

Resultatet af det nye danske studie er netop offentliggjort i The British Journal of Psychiatry.

Emner: depression

Del artiklen med dine venner