Mister man en bror eller søster i barndommen, uanset dødsårsag, har man selv forhøjet risiko for at dø.

Har du mistet en søskende har du øget risiko for at dø tidligere

Det er hårdt at miste en søskende, og nu viser et nyt studie at mister du en bror eller søster i barndommen, har du selv forhøjet risiko for at dø tidligere.

Især det første år efter dødsfaldet. Det viser et registerstudie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Den øgede risiko for at dø er på ikke mindre 71 procent. Og den er højest hos søskende, hvor aldersforskellen mellem dem er mindre end to år eller hvis de er af samme køn.

Undersøgelsen fra Aarhus omfatter flere end fem millioner danskere og svenskere, der er blevet fulgt i op til 37 år. Af dem mistede 55.818 en bror eller søster inden de fyldte 18 år.

”Det tal er både overraskende og alarmerende. Det at miste en søskende er tilsyneladende endnu mere ødelæggende, end vi har troet,” fortæller en af forskerne bag, professor Jørn Olsen fra Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Afdeling for Klinisk Epidemiologi på Aarhus Universitetshospital.

Flere undersøgelser har dokumenteret, hvad det betyder at miste en ægtefælde, forælder, bror eller søster som voksen, men der er ikke forsket meget i, hvad det betyder, hvis man mister en af sine søskende, inden man fylder 18 år. Derfor skal den nye viden bruges til at hjælpe de efterladte.

”Støtte og rådgivning kan bidrage til at reducere omfanget af sorg. De sundhedsprofessionelle skal være opmærksomme på børnenes sårbarhed og støtte de efterladte søskende og deres forældre, så de nemmere kan håndtere den tragiske og udfordrende livsbegivenhed," siger Jørn Olsen.

Undersøgelsens resultater er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet JAMA Pediatrics

Emner: søskende

Del artiklen med dine venner