Ny type antidepressiva kan være på vej - har færre bivirkninger

En ny type antidepressiva kan være på vej, efter at bl.a. danske forskere nu har fundet et nyt stof, der reducerer bivirkningerne og bevarer den behandlende effekt.

Stoffet kaldes Lu AF60097 og giver mulighed for at regulere neurotransmitteren serotonin frem for at blokere den helt. På den måde vil mennesker i behandling med midler mod svær depression kunne nøjes med en mindre dosis og dermed få færre bivirkninger.

Opdagelsen af stoffet er offentliggjort i Nature Communications af danske forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet i samarbejde med medicinalfirmaet Lundbeck og National Institutes of Health i Baltimore, USA.

”Vi har fundet et stof, Lu AF60097, som fungerer på en anden måde end dem, man bruger nu. I dette tilfælde viser vi, at når vi binder det her stof til et andet sted på serotonintransporten, samtidig med at vi giver det tricykliske antidepressiva, så kan vi simpelthen skrue op for bindingen af det antidepressive stof. Derfor kan vi nøjes med en meget mindre koncentration af det antidepressive stof. Og det kunne give færre bivirkninger, men samme terapeutiske effekt,” siger Claus Juul Løland, professor ved Institut for Neurovidenskab på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Claus Juul Løland.

Første skridt på vejen

Svære depressioner behandles ofte med de såkaldte tricykliske antidepressiva, som er mere effektive end de midler, der bruges til milde og moderate depressioner. Problemet er imidlertid, at de tricykliske midler har markant flere og mere alvorlige bivirkninger. Så alvorlige, at mange holder op med at tage medicinen og dermed ikke får behandlet deres depression.

Endnu er der lang vej til, at det nye stof kan blive til et egentligt lægemiddel.

”Vi har taget det første skridt. Men det første skridt er måske også det største. Vi har vist, at konceptet virker. Hvis det også virker i praksis, kan det forhåbentlig i fremtiden bruges til behandling af personer med svær depression,” siger professoren.

Emner: antidepressiv medicin antidepressiv

Del artiklen med dine venner