”Vi er forberedt på, at vi kan komme til at se flere medarbejdere og flere patienter, som bliver syge. Her er vi for patienternes vedkommende dog også klar til fortsat at kunne behandle dem, selvom de får sygdommen, lige som vi har mulighed for at indlægge dem i isolation,” siger Jan Mainz.

I Nordjylland er man forberedt på det værst tænkelige

Rundt om i psykiatrien sker det lige nu, at patienter selv aflyser behandlinger af frygt for coronasmitten. Men foreløbig er det generelle billede, at psykiatrien holder coronasmitten på god afstand, idet hverken patienter eller personale endnu er blevet syge.

Sådan ser det også ud i Nordjylland, hvor professor og direktør i psykiatrien, Jan Mainz, melder om ”en meget kontrolleret og ansvarlig situation”.

”Vi har været rigtig tidligt ude med vores forberedelser. Så snart vi vurderede, at vi kunne blive alvorlig ramt, sendte vi personalet på kompetenceudvikling i hygiejniske forholdsregler, skaffede værnemidler, og gjorde os parate til selv at kunne teste vores patienter og skabe plads til at kunne isolere dem, hvis det bliver nødvendigt,” fortæller han.

På nuværende tidspunkt er så megen behandling som muligt gjort digital, hvilket vil sige, at den kører via video eller telefon. For de alvorligst syge fortsætter man dog med de personlige kontakter.

”Vi gør alt for at undgå aflysninger. Men faktisk oplever vi, at nogle patienter reagerer som alle andre danskere og holder sig hjemme, hvorfor de selv aflyser. Og vi ser også patienter, der ønsker at blive udskrevet før tid,” siger Jan Mainz.

Flere vil blive syge

Endnu oplever han ikke patienter med forværrede symptomer pga. coronasituationen. Således er der også kun det normale pres på akutmodtagelsen. Men han understreger, at man i psykiatrien i nord er parat til et større rykind.

Indtil videre ser man heller ikke hverken personale eller medarbejdere, som er blevet smittet med covid-19. Og kun nogle få er blevet testet.

”Vi er forberedt på, at vi kan komme til at se flere medarbejdere og flere patienter, som bliver syge. Her er vi for patienternes vedkommende dog også klar til fortsat at kunne behandle dem, selvom de får sygdommen, lige som vi har mulighed for at indlægge dem i isolation,” siger Jan Mainz.

Ikke optimalt, men godt

Til lejligheden har man i psykiatrien i Region Nordjylland oprettet det, man kalder en pandemigruppe, bestående af ledelsen og de ledende overlæger. Herfra udgår der et meget tæt samarbejde med alt personale. Og det er også her, man forbereder sig på det værst tænkelige – at mange blandt både personale og patienter bliver indlagt med corona.

”Det er klart, at vi hele tiden må afstemme og justere vores tiltag i takt med, at situationen udvikler sig. Men som det ser ud nu, er vi så godt forberedt, at vi vil kunne holde psykiatrien kørende hele vejen igennem. Selvfølgelig ikke på den optimale måde, men udgangspunktet er, at vi hele tiden skal kunne holde kontakten med patienterne og følge op på dem. Og det er en god måde – når det nu ikke kan være anderledes,” som direktøren siger.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner