Psykedeliske stoffer kan få en stor rolle i psykiatrisk behandling

Det viser en amerikansk metaanalyse, der har set på en potentialet i forskellige psykedeliske stoffer, som har været genstand for forskningsprojekter. 

F.eks. har MDMA – også kaldet ecstasy – vist sig effektivt især til kronisk PTSD, mens psilocybin fra svampe hjælper markant i behandling af ​​depression og kræftrelateret angst. Andre foreløbige resultater antyder, at det hallucinogene lægemiddel LSD og et plantebaseret bryg, kaldet ayahuasca, også kan være effektive til behandling af psykiatriske lidelser.

Randomiserede kliniske studier støtter især brugen af MDMA og psilocybin, som af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, er rubriceret som såkaldte ’breakthrough therapies’ for hhv. PTSD og behandlingsresistent depression. I forhold til LSD og Ayahuasca er der tale om mere foreløbige observationsstudier, men evidensen tyder også her på gode effekter.

Før FDA og andre myndigheder vil godkende lægemidler indeholdende nogen af disse stoffer til brug i psykiatrien, skal der dog flere solide studier til. Ikke mindst ift. potentialet for misbrug af sådanne lægemidler.

I kommentarer til metaanalysen, som er offentliggjort i American Journal of Psychiatry, lyder det fra flere eksperter, at de ser et stort og lovende potentiale for fremtidige lægemidler i denne kategori. Flere spår et nyt behandlingsparadigme ved hjælp af helt nye mekanismer, som de siger.

Del artiklen med dine venner