Ved dyb TMS – transkraniel magnetstimulation - kan man nå de dybere hjerneområder.

For nogle er magnetbehandling bedre end antidepressiv medicin

Gentagne behandlinger med transkraniel magnetstimulation, TMS, er lige så effektive som antidepressiv medicin til mennesker med både skizofreni og svær depression og har den fordel, at de samtidig forbedrer patienternes kognitive evner. Det viser ny forskning.

I en præsentation på ECNP-kongressen i København viste et nyt studie, at 66 deltagere på gennemsnitligt 30 år, som i forvejen var på antipsykotisk medicin, fik reduceret deres negative symptomer med mere end halvdelen og fik forbedret deres depressive symptomer en smule mere ved hjælp af TMS frem for antidepressiv medicin. Og allerede i første uge med TMS-behandlingen meldte deltagerne om mærkbare forbedringer i deres kognitive funktion. TMS blev givet fem gange om ugen i tre uger. Og der blev ikke ændret på den antipsykotiske behandling. Patienterne, der opnåede en hurtig kognitiv forbedring, havde større sandsynlighed for også at få gavn af TMS-behandlingen.

De russiske forskere bag studiet fremhævede, at TMS er ”associeret med god tolerance, hurtig effekt, forbedring i overordnet funktion og en mere potent reduktion af negative symptomer”. Desuden fandt de, at jo mere alvorlige de negative symptomer var, des mindre effektiv var TMS-behandlingen.

Resultaterne fra studiet blev modtaget som lovende på kongressen, men blev også kaldt meget foreløbige. Så før de kan omsættes til praksis, skal der flere studier af TMS vs. antidepressiv behandling til i patientgruppen med samtidig skizofreni og alvorlig depression. Herunder studier, der giver en forklaring på, hvorfor der er denne forskel på de to behandlingsformer – hvis den kan bekræftes.

Emner: tms ECNP

Del artiklen med dine venner