Godkendt i USA: Børn med ADHD får ikke-medicinsk behandlingsmulighed

I mange år har medicin været eneste behandlingsmulighed for børn med ADHD, men nu er en ny mulighed på vej i form af en device. Den er netop godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, som den første ikke-medicinske behandlingsmulighed til ADHD. Målgruppen er børn mellem syv og 12 år.

Devicen virker ved at sende milde elektriske impulser til den del af nervesystemet, som man mener er ansvarlig for udviklingen af ADHD. Den sættes på panden lige over øjenbrynet som et plaster, og når den er tændt, giver den en let prikkende fornemmelse på huden.

Den nye behandlingsmulighed går under navnet Monarch eTNS – som står får external Trigeminal Nerve Stimulation – og er udviklet af et amerikansk firma, NeuroSigma.

"Denne nye enhed tilbyder en sikker, ikke-medicinsk løsning til behandling af ADHD hos børn ved hjælp af mild nervestimulering,” siger Carlos Pena, direktør for FDA’s afdeling for neurologiske og fysiske lægemidler og tilføjer, at FDA arbejder dedikeret sammen med device-producenterne for at øge udviklingen af sikre medicinske devices, som kan gavne børn.

Kun få bivirkninger

FDA’s godkendelse af Monarch eTNS er sket på baggrund af et dobbeltblindet, randomiseret, kontrolleret studie, hvor man over en periode på fire uger testede produktet på 62 børn med moderat til svær ADHD. I studiet brugte 32 af børnene enheden hver nat, mens 30 andre brugte en placebo-enhed. Børnene, der brugte den rigtige enhed, opnåede en større reduktion i deres symptomer end de børn, der brugte placebo-enheden.

Ifølge studiets forfattere er den store fordel ved eTNS-systemet også den tilsyneladende mangel på alvorlige sundhedsrisici. De bivirkninger, der er nævnt i studiet, omfatter døsighed, øget appetit, søvnbesvær, træthed, hovedpine og tænderskæren.

Produktet er beregnet til brug mens børnene sover. Og der skal være en forælder e.l. i nærheden. Det vil kun kunne fås på recept og skal bruges i en måneds tid, før man vil opleve en forbedring af symptomerne. Børnene må heller ikke samtidig være i medicinsk behandling med f.eks. Ritalin.

Monarch eTNS er i forvejen godkendt til behandling af epilepsi og depression.

Emner: ADHD

Del artiklen med dine venner