”Danmark har en god tilskudsordning, så de fleste patienter har råd til behandlingen," siger professor Guido Rubboli.

Tilskud gør dyr epilepsimedicin tilgængelig for de fleste

Der er stor forskel på prisen på de forskellige antiepileptiske lægemidler, og generelt er de gamle præparater billige, mens den nye medicin kan koste op til 2.000-3.000 kroner per måned.

Medicintilskudsordningen betyder dog, at ingen kroniske patienter skal betale mere end 335 kroner om måneden for deres medicin, og derfor er prisen sjældent den afgørende faktor, når der skal vælges behandling, fortæller professor Guido Rubboli.

”Danmark har en god tilskudsordning, så de fleste patienter har råd til behandlingen. Det sker en sjælden gang imellem, at en patient kommer tilbage og sige, at han ikke har råd til sin medicin, og når det sker, så finder vi en anden behandling. Det er farligt at stå uden medicin sidst på måneden, og så vil vi hellere for en sikkerheds skyld holde patienten på et af de ældre lægemidler, men det sker som sagt sjældent,” siger professor Guido Rubboli, Epilepsihospitalet Filadelfia.

Flere af de gamle antiepileptiske lægemidler er så billige, at de ikke udløser tilskud. For eksempel koster 200 piller á 500 mg levetiracetam af mærket Accord ifølge Min.Medicin.dk 117 kroner, og ved en dosis på 1000 mg per dag giver det en månedlig egenbetaling 35 kroner. 

Priserne på medicin skifter hver 14. dag, og eksemplet er fra den 7. december 2018. 

Samme dag finder man i den dyre ende af prisskalaen det nyere antiepileptiske lægemiddel lacosamid, som i tabletform koster 1.378 kroner for 56 tabletter á 150 mg. Ved en dosis på 300 mg ville den behandling koste patienten 1.400 kroner om måneden, men med den tilskudsordning, der trådte i kraft i 2016, er patienternes maksimale månedlige egenbetaling 335 kroner. 

Før 2016 gav staten et fast tilskud til medicin, og derudover kunne kroniske patienter med meget høje medicinudgifter søge et såkaldt kronikertilskud hos kommunen. I 2016 ændrede regeringen tilskudsreglerne og indførte et udgiftsloft, der betyder, at ingen patienter skal betale mere end 4030 kroner om året for medicin. Tilskuddet udregnes og gives automatisk, når patienten køber medicinen.

Det høje tilskud betyder, at Guido Rubboli normalt ikke skeler til prisen, når han ordinerer medicin.

”Der er mange andre overvejelser, når man skal vælge behandling, og hvis jeg skal vælge mellem to lægemidler, som har lige god effekt på anfaldene, hvor der er stor forskel på prisen, vil bivirkningsprofilen også være en faktor, der skal overvejes,” siger Guido Rubboli.

Klinikansvarlig overlæge ved Epilepsiklinikken på Rigshospitalet Noemi Becser Andersen oplever, at færre patienter har problemer med medicinpriserne, efter at den nye tilskudsordning er trådt i kraft. 

”De nye præparater koster lidt mere, og det er sket, at patienter er kommet tilbage og har sagt, at de ikke har råd til behandlingen. Vi skal jo vælge den medicin, der er bedst for patienten, og vi har haft diskussion om, hvad man stiller op i de tilfælde, men den diskussion er blevet mindre de seneste to år,” siger Noemi Becser Andersen.

 

 

Emner: epilepsi

Del artiklen med dine venner