Årsagerne til perianal sygdom er stort set ukendte, og det er ikke muligt at forudsige, hvem der er i risikogruppen. Derfor bør der forskes mere i behandling og forebyggelse af perianal sygdom hos Crohnpatienter, mener Johan Burisch.

Hver femte patient med Crohns får sygdom ved endetarmen

Crohnspatienter med sygdom ved endetarmen (perianal sygdom) i form af fistler, abscesser eller fissurer skal oftere på operationsbordet og har øget risiko for kræft.

Det viser et landsdækkende registerstudie, som har undersøgt forekomsten og implikationerne af perianal sygdom blandt danske patienter med Crohns sygdom.

Undersøgelsen inkluderede alle personer over 18 år, som ifølge Landspatientregisteret blev diagnosticeret med Crohns sygdom mellem 1. januar 1997 og 31. december 2015.

  • 1812 (19 procent) ud af 9739 patienter havde perianal sygdom, hvilket hyppigst manifesterede sig som fistler (943 yd af 1812 patienter).
  • Patienter med perianal sygdom blev oftere opereret end patienter uden perianal sygdom.
  • Sammenlignet med en kontrolgruppe af personer uden kronisk inflammatorisk tarmsygdom havde Crohns-patienter med perianal sygdom 11,45 gange øget risiko for at udvikle analkræft og 2,29 gange øget risiko for at udvikle endetarmskræft.

”Perianal sygdom er et stort problem, som medfører alvorlige gener, der er ødelæggende for Crohnpatienternes livskvalitet, og mulighederne for behandling og forebyggelse er desværre meget begrænsede,” siger Johan Burisch, der er læge på Gastroenheden på Hvidovre Hospital og medforfatter til undersøgelsen, som er udgivet i tidsskriftet Journal of Crohn’s and Colitis.

Biologisk behandling forebygger ikke perianal sygdom

Forskerne undersøgte også, om biologisk behandling havde en forebyggende effekt på perianal sygdom ved at sammenligne patienter, der fik biologisk behandling, med patienter, som ikke fik biologisk behandling. Grupperne havde det til fælles, at de ikke havde perianal sygdom, da de blev diagnosticeret med Crohns sygdom.

”De biologiske lægemidler er effektive mod Crohns sygdom, så man kunne måske forestille sig, at de havde en sygdomsmodificerende og forebyggende effekt på perianal sygdom, men det finder vi ikke,” siger Johan Burisch.

Om cancerrisikoen forklarer han, at det er forventeligt, at Crohnpatienter med perianal sygdom har øget risiko for analkræft og endetarmskræft, da disse patienter ofte har en meget aktiv sygdom med længere tids ukontrolleret inflammation. Han understreger dog, at selvom den relative risiko er meget høj, er den absolutte risiko for anal- og endetarmskræft lav blandt disse patienter.

Behov for bedre behandling

Årsagerne til perianal sygdom er stort set ukendte, og det er ikke muligt at forudsige, hvem der er i risikogruppen. Derfor bør der forskes mere i behandling og forebyggelse af perianal sygdom hos Crohnpatienter, mener Johan Burisch.

”Enhver læge, der har med IBD-patienter at gøre, vil sige, at disse patienter er meget svære at behandle. Og man burde bruge flere kræfter på at forske i behandling til disse patienter, når de udgør en femtedel af alle Crohnpatienter. Der er behov for mere forskning i, hvorfor de perianale lidelser opstår, og der er brug for bedre behandlingsmuligheder,” siger Johan Burisch, der nærer håb om, at stamcellebehandling eller behandling med patienters eget fedtvæv kan blive et alternativ til den nuværende medicinske og kirurgiske behandling.

Den kommercielle stamcellebehandling er ikke godkendt i Danmark på grund af prisen, men i Aarhus behandler læger på forsøgsbasis perianale fistler ved at injicere patienternes eget fedtvæv i og omkring fistlerne. Metoden har vist gode resultater, men effekten er endnu ikke dokumenteret i et placebokontrolleret studie.

 

 

Emner: Morbus Crohn Crohns

Del artiklen med dine venner