Forskere stiller spørgsmålet: Er følelsen af at få for lidt luft ens blandt patienter med KOL?

Blandt de mest kendte symptomer på dyspnø - følelsen af at få for lidt luft og døje med at trække vejret - er øget muskelarbejde, tæthed i brystet, åndedrætsbesvær/higen efter luft og hyperventilation, men om patienter med KOL oplever de forskellige symptomer ens og i samme grad, ved man ikke meget om.

Det har britiske forskere kigget nærmere på.

I deres studie viser resultater, at patienter med KOL, der lider af åndenød, hvor den dominerende fornemmelse af dyspnø er åndedrætsbesvær, også har øget angst sammenlignet med patienter med andre symptomer. Ydermere har disse patienter en højere score på angst- og depressionsskalaen på den Multi-dimensionale Dyspnø Profil (MDP) sammenlignet med KOL-patienter, der ikke døjer med en higen efter luft.

”Vi ved, at patienter med KOL lider af forskellige symptomer i forbindelse med deres dyspnø, men hvilket symptom, der er det dominerende, ved vi ikke,” fortæller forskeren, der stod i spidsen for undersøgelsen, Enya Daynes, klinisk akademisk fysioterapeut ved Centre of Exercise and Rehabilitation Sciences, Glenfield Hospital, Leicester i England.

I dette studie lavede forskerne en analyse af forskningssdata, hvor patienter gennemførte en MDP, FEV1, ind- og udånding muskelstyrketest (MIP/MEP), hospitalets angst- og depression skala (HADS) og en KOL-vurderingstest (CAT).

”Desuden blev deltagerne bed om at kategorisere fem symptomer på dyspnø værende tæthed i brystet, muskelarbejde, åndedrætsbesvær, mental fokus eller hyperventilation, og her lå åndenød øverst med 26 procent, mens hyperventilation var lige efter med 22 procent,” forklarer Enya Daynes og fortsætter:

”Det, vi fandt, var, at patienter med KOL oplever åndenød forskelligt, og dem, der oplever en higen efter luft, har en øget følelsesmæssig reaktion på deres dyspnø.”

I symptomscoren blev symptomerne vurderet som følger af deltagerne:

Åndenød: 26 procent, hyperventilation: 22 procent, (ingen symptomer 19 procent,) muskelarbejde 14 procent, tæthed i brystet: 13 procent og mentalt fokus: otte procent.

Emner: KOL

Del artiklen med dine venner