App til smartphone kan forudsige astmaforværringer

En smartphone app kan måle astmapatienters natlige hoste, hvilket kan indikere, om patientens astma er ved at blive værre.

Undersøgelsen, der blev præsenteret på den internationale European Respiratory Society (ERS) kongres tirsdag den 8. september, er den første af sin art, der måler patienters hoste over en række nætter og derefter viser, om der er tegn på, at deres astma forværres. 

Forskerne bag studiet siger, at appen kan blive en ny måde at hjælpe patienter og deres læger med at overvåge astma og justere patienternes medicin for at holde symptomerne under kontrol.

Undersøgelsen blev ledet af Dr. Frank Rassouli fra Cantonal Hospital St. Gallen i Schweiz. Han siger:

”Indtil nu har vi ikke haft et pålideligt værktøj til at måle folks astmasymptomer i løbet af natten, så vi ved meget lidt om natlig hoste og om, hvad den betyder. Vores nuværende fokus i forskergruppen er at bruge teknologi og simple greb til at forbedre måden, vi håndterer ​​kroniske lungesygdomme som astma og KOL. Smartphones har stort potentiale til at overvåge forskellige symptomer og opdage forandringer tidligt, derfor samarbejdede vi med vores forskningspartnere fra University of St. Gallen og ETH Zurich om at udvikle en app, der kan måle hoste.” 

I studiet deltog 94 patienter med astma, der blev behandlet på to klinikker i Schweiz: Lung Center, Cantonal Hospital, St. Gallen og mediX Group Practice, Zürich. Hver patient besøgte deres astmaklinik i begyndelsen og slutningen af ​​projektet og blev vurderet i forhold til brug af medicin, symptomer som åndenød, og om deres astma havde nogen indflydelse på deres dagligdag. 

I 29 dage sov deltagerne med en smartphone i deres soveværelse, mens appen var tændt og målte deres hoste om natten, ligesom patienterne ligeledes rapporterede deres natlige symptomer i appen.

Forskerne fandt, at natlig ​​hoste varierede meget fra en patient til den næste, men de fandt også en stærk sammenhæng mellem øget natlig hoste i løbet af en uge og en efterfølgende forværring af astmasymptomer. 

”Vores resultater antyder, at hoste om natten ganske enkelt kan måles med en smartphone-app, og at en stigning i hoste om natten er en indikator for, at patientens astma er i forværring. Overvågning af astma er virkelig vigtig, for hvis vi kan se tidlige tegn på, at symptomerne bliver værre, kan vi justere medicin for at forhindre et astmaanfald,” lyder der fra Dr. Rassouli. 

Nu da forskerholdet har brugt smartphone-appen til at overvåge hoste hos mennesker med astma med succes, planlægger Dr. Rassouli og hans team at prøve den samme teknologi blandt mennesker med KOL.

Thierry Troosters, præsident for ERS og professor i rehabiliteringsvidenskab ved KU Leuven, Belgien siger om studiet:

”Denne undersøgelse tilbyder en potentiel ny måde at overvåge patienter for tegn på, at deres astma bliver værre, og det faktum, at det fungerer via en smartphone, gør det tilgængeligt for de fleste patienter. Appen kan også gøre det lettere at indsamle data for at studere natlig hoste blandt astmapatienter og andre med åndedrætssygdomme. Den elegante blanding af let og tilgængelig hardware i form af en smartphone kombineret med kunstig intelligens, der kan arbejde med 'støjende' data, giver klinikere ekstra øjne og ører til at bedømme deres patienters kliniske tilstand i det virkelige liv snarere end kun ved lægebesøg.”

Samtidigt pointerer Troosters, at astma-patienter stadig bør konsultere deres læge, hvis de føler, at deres symptomer forværres, selvom smartphoneteknologien ikke peger på en stigning i deres natlige hosterier. 

 

Emner: astma

Del artiklen med dine venner