Lungelæger: Behov for fortsat behandlingsplan for de, der overlever COVID-19

Akutte forværringer hos patienter med KOL er naturlige hændelser og et normalt sygdomsforløb. Selvom akutte forværringer (såkaldte exacerbationer) kan forekomme på ethvert stadie af sygdommen, øges risikoen for en sådan, efterhånden som sygdommen skrider frem, og patienten udvikler et mere begrænset luftindtag.

Flere undersøgelser har vist, at forekomsten af ​​KOL-forværringer øger risikoen for hjerteinfarkt og slagtilfælde og hjerte-kar-dødelighed i perioden efter forværringen, især ved exacerbationer med tilhørende lungebetændelse. 

Det er blandt andet påvist i en undersøgelse med over 16.000 patienter med moderat KOL og øget hjerte-kar-risiko. Forfatterne fandt, at risikoen for at hjerte-kar-hændelser steg, især i de første 30 dage efter forværringerne. Risikoen steg mere end dobbelt så meget, hvis forværringerne førte til indlæggelse Undersøgelsen viste, at der var tale om et usædvanligt højt antal hjerte-kar-hændelser, der forekom efter forværringerne, hvilket antydede en vis vaskulær dysfunktion, der førte til blodprop i hjertet, slagtilfælde og blodprop i lungerne. 

Den aktuelle COVID-19-pandemi påvirker primært voksne og især dem, der er berørt af en eller flere kroniske sygdomme. Da de fleste tilfælde af alvorlig COVID-19 skyldes lungebetændelse forbundet med åndedrætssvigt, er det sandsynligt, at de, der overlever coronavirus ligesom patienter med KOL-exacerbationer vil være i højrisiko for hjerte-kar-hændelser og dødelighed efter sygdommens akutte fase.

Derfor peger European Respiratory Society på, at man bør være opmærksom på, at der er en særlig sårbar periode og anbefaler samtidigt, at patienter følges nøje især de første 30 dage efter ​​den akutte fase af COVID-19, da det vil være frygteligt, at de der kommer sig over COVID-19, efterfølgende bukker under for en relativ forebyggelig konsekvens af corona.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner