Eksperter: Astmapatienter bør fortsætte med at bruge inhalations-steroider

Patienter med astma skal fortsætte med at tage deres forebyggende astmabehandling under corona-epidemien. 

Den henstiller den internationale organisation GINA (Global Initiative for Asthma) I et nyt dekret.

Nogle kilder har antydet, at kortikosteroider bør undgås under COVID-19-epidemien.

Anbefalingen drejer sig om behandling med orale kortikosteroider, medmindre at lægen har ordineret præparatet til astmatikeren.

Derfor bør patienter med astma imidlertid ikke stoppe deres ordinerede inhalerede kortikosteroid-medicin - eller de ordinerede orale kortikosteroider.

Hvis patienten stopper behandling med inhalerede steroider, kan det føre til en potentiel farlig forværring af astmaen, ligesom det kan have alvorlige konsekvenser for patienten at undgå orale kortikosteroider under alvorlige astmaanfald. 

Undertiden kan det være nødvendige for patienter med svær astma at tage orale kortikosteroider over en længere periode, og det kan være farligt at afbryde behandlingen abrupt. Diskuter derfor altid med din læge eller sygeplejerske, inden du stopper med din astmabehandling.

Fortsæt med at tage din inhalerede forebyggende astmamedicin, og hvis din astma forværres, bør du følge instruktionerne på den astmahandlingsplan, du og din læge har udarbejdet for, hvordan du ændrer i din astmabehandling, og hvornår du skal søge lægehjælp.

Praktiske råd til at mindske risikoen for at blive syg med COVID-19 findes på Sundstyrelsens hjemmeside på www.sst.dk/corona 

En af de vigtigste råd er at man bør beskytte sig selv ved ofte at vaske hænder med sæbe og vand i mindst 20 sekunder og aldrig røre øjne, næse eller mund med uvaskede hænder.

 

Emner: astma corona

Del artiklen med dine venner