Hormon kan spille en rolle i fedme-relateret astma

Ny forskning tyder på, at et hormon - aP2 - som frigives fra fedtvæv, er afgørende for udviklingen af ​​fedme-relateret astma. Derfor kan netop dette hormon være mål for fremtidige behandlinger af sygdommen.

Ud over genetik og miljømæssige eksponeringer er fedme også en risikofaktor for astma. Mange undersøgelser har vist, at fedme også påvirker forløbet af astma, til gengæld viser studierne ikke præcis, hvordan fedme bidrager til astma. Man ved derimod, at omtrent 40 procent af astmatikerne også lider af fedme. 

”Der er et stort uopfyldt behov for nye behandlinger for fedme-relateret astma, fordi denne patientgruppe er mindre modtagelig over for eksisterende behandlinger,” pointerer forsker M. Furkan Burak, M.D., fra Harvard T.H. Chan School of Public Health og Brigham og Women's Hospital i Boston, Mass.

Han er en del af det forskerhold, hvis forskning peger på, at fedthormonet aP2 er øget i cirkulationen hos mennesker og dyr med fedme. Det er en del af kroppens inflammatoriske respons og har tidligere vist sig at bidrage til kroniske inflammatoriske sygdomme forbundet med fedme, såsom diabetes og hjertesygdom. I tidligere undersøgelser fandt efterforskerne øget aP2 niveauer i blod og lungevæske hos mus med fedme. 

Højere antal aP2 hormoner 

I det nye studie målte forskerne aP2 niveauer i blod og lungevæske hos mennesker med og uden astma. Man fandt, at aP2 niveauerne var 25,4 procent højere i blodet fra mennesker, der var ramt af astma og opfyldte kriterierne for fedme eller overvægt, sammenlignet med personer uden astma. Højere niveauer af aP2 var kun forbundet med astma hos personer med overvægt eller fedme. Der var ingen signifikant forskel i aP2 niveauer hos personer med normal vægt med og uden astma.

Ydermere målte forskerne aP2 niveauer i lungevæske fra 13 personer med fedme og 36 normalvægtige med og uden astma. I disse målinger var aP2 niveauer fra personerne med fedme 23 procent højere sammenlignet med de øvrige undersøgelsesdeltagere.

”Disse data tyder på, at aP2 kan være en uafhængig risikofaktor for fedme-relateret astma," forklarer forsker Gurol Tuncman, M.D. Ph.D., Harvard T.H. Chan skole for folkesundhed. Han fortsætter:

”Resultaterne tyder også på, at anti-aP2-behandlinger kan forhindre fedme-relateret astma og dens kroniske komplikationer. Vores undersøgelser præsenterer en spændende mulighed for klinisk oversættelse af anti-aP2-lægemidler til behandling af fedme-relateret astma.”

Emner: overvægt astma

Del artiklen med dine venner