Helle Zacho forventer, at indførelsen af den nye skanningsmetode vil forbedre udvælgelsen af patienter, så behandlingen bliver mere skræddersyet til den enkelte patient.

Ny skanningsteknik er bedre til at opdage tilbagefald efter kræft

Forskere har i et stort internationalt studie påvist, at en ny skanningsteknik, hvor der anvendes et bestemt radioaktivt signalstof, med stor sikkerhed kan lokalisere tilbagefald af prostatakræft. Opdages tilbagefald tidligere, kan det få stor betydning for patienterne.

Nuklearmedicinsk Afdeling på Aalborg UH er som eneste afdeling i Norden med i et stort, internationalt forskningsarbejde, som netop er publiceret i det anerkendte kræfttidsskrift, JAMA Oncology.

I studiet har forskerne undersøgt, om en indsprøjtning af et særligt radioaktivt stof kaldet 68-Ga-PSMA kan anvendes til at opspore tilbagefald efter operation for prostatakræft.

"I flere tidligere projekter har vi undersøgt den samme skanningsteknik ved prostatakræft, og de foreløbige resultater har været lovende. Denne gang har vi lavet en undersøgelse, der involverer mere end 600 patienter og som med syvtommersøm slår fast, at 68-Ga-PSMA er værdifuld til at opspore tilbagefald efter operation for prostatakræft," siger én af forskerne bag undersøgelsen, overlæge fra Nuklearmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, Helle Zacho, i en pressemeddelelse.

Teorien bag den nye skanningsteknik bunder i, at prostatakræft udtrykker et signalstof (prostata-specifik membran antigen, PSMA) på cellernes overflade. Dette signalstof (PSMA) mærkes med et radioaktivt stof (68-Ga), hvorefter det (68-Ga-PSMA) bliver injiceret i en blodåre og så finder de små områder med kræftceller, som efterfølgende kan ”opfanges” med et særligt kamera (PET-kamera).

Aalborg Universitetshospital tog allerede for tre år siden metoden i brug i den kliniske hverdag hos udvalgte patientgrupper.

Stor betydning for patienterne

Helle Zacho forventer, at indførelsen af den nye skanningsmetode vil forbedre udvælgelsen af patienter, så behandlingen bliver mere skræddersyet til den enkelte patient. Der ligger dog fortsat et stort arbejde foran forskerne med at undersøge og afgrænse præcist, hvilke patientgrupper, der vil få gavn af undersøgelsen.

" Vi er i gang med et utroligt spændende arbejde, hvor vi undersøger og evaluerer skanningsmetoden på udvalgte patientgrupper med prostatakræft. Altså ikke kun på patienter med tilbagefald efter operation, men f.eks. også ved vurdering af sygdomsudbredning hos patienter, der lige har fået stillet diagnosen prostatakræft," siger Helle Zacho.

 

Del artiklen med dine venner