Fibre og yoghurt nedsætter muligvis risikoen for lungekræft

De personer, der i en ny undersøgelse spiste meget fibre og yoghurt, havde 30 procent lavere relativ risiko for lungekræft sammenlignet med de personer, der spiste mindst af de to fødevaregrupper. Årsagen skal formentlig findes i fødevarernes gode virkning på tarmfloraen, mener forskerne bag studiet.

I studiet, der er offentliggjort i JAMA Oncology, har forskerne undersøgt sammenhængen mellem indtaget af kostfibre og yoghurt og forekomsten af lungekræft blandt næsten halvanden million mennesker. Undersøgelsen har samlet resultater fra ti befolkningsundersøgelser fra en lang række lande, herunder Kræftens Bekæmpelses ’Kost, Kræft og Helbred’, der indeholder data om 57.053 danskeres helbred og livsstil. I opfølgningsperioden på gennemsnitligt 8,6 år blev der konstateret 18.822 tilfælde af lungekræft.

Resultater fra undersøgelsen viser, at jo mere yoghurt og fibre personerne spiste, jo mindre var deres risiko for lungekræft – også når forskerne tog højde for rygning og andre risikofaktorer.

 Det er første gang, at en undersøgelse viser, at de to fødevaregrupper ser ud til at forstærke hinandens gode effekter, påpeger forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, Anne Tjønneland, som er medforfatter til den nye undersøgelse.

”En række undersøgelser har vist, at både fibre og yoghurt er fødevarer, som formentlig beskytter mod hjertesygdom, og at fuldkorn beskytter mod tarmkræft. Det er nyt, at man også ser ud til at kunne kæde disse fødevarer sammen med en nedsat risiko for lungekræft, både hos rygere, tidligere rygere og ikke-rygere, og at de to fødevaregrupper ser ud til at forstærke hinandens gode effekter,” siger Anne Tjønneland på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Hun understreger, at undersøgelsen peger på, at der er en sammenhæng mellem tarmbakterier og risiko for lungekræft, men at det kræver mere forskning at bevise det.

”Vi ved, at en række sygdomme kan hænge sammen med en kronisk inflammation i vævet – en slags betændelsestilstand eller irritation, og at visse fødevarer kan hæmme denne inflammation. Men vi har brug for at forstå mekanismerne til bunds. Hvis vi bliver klogere på, hvordan vi kan påvirke denne sammenhæng og ændre på sammensætningen af tarmbakterier, kan vi måske være med til at forebygge lungekræft,” siger Anne Tjønneland.

Anne Tjønneland mener, at det er en svaghed ved studiet, at den ikke definerer, hvor deltagerne får deres kostfibre fra – om det f.eks. er fuldkorn eller grøntsager. Undersøgelsen omfatter studier fra en lang række lande med forskellige befolkningsgrupper og forskellige kostvaner. I Danmark kommer meget af vores fiberindtag fra fuldkorn, mens folk i mange andre lande får de fleste kostfibre fra grøntsager.

Anne Tjønneland understreger også, at når det gælder forebyggelse af lungekræft, er det allervigtigste at lade være med at ryge.

”Men når det er sagt, så er både yoghurt, fuldkornsprodukter og grøntsager jo nogle sunde fødevarer, som vi roligt kan sætte på menuen,” siger hun.

 

Emner: lungekræft

Del artiklen med dine venner