Patientrådgivning og forebyggelse i centrum på lungekræftkongres

Lungekræft skal i højere grad forebygges, og derfor er det er på tide, at patienter hjælpes til at stoppe med at ryge ved lungekræftdiagnose, melder den internationale lungekræftalliance for specialister, IASLC. 

Den 20. verdenskongres for længekræft, WCLC, er sparket i gang, her i Barcelona, hvor vejret stadig føles som højsommer. I år er der omkring 7.700 registrerede deltagere fra 116 lande og over 2600 accepterede abstracts. Det gør 2019-udgaven af WCLC til den største af de 20 konferencer, der er blevet holdt i alt. 

Årets tema er i særdeleshed forebyggelse og patientens livskvalitet både før, under og efter behandlingen af lungekræft. Der vil være fokus på, hvordan lokalsamfundet kan involveres i at sætte lungekræft på dagsordenen, indsamle penge til forskning, og til at forbedre forholdene og livskvaliteten for patienterne. 

Lungekræft er stadig den kræftform, der tager flest liv på årsbasis verden over, og hovedårsagen til udviklingen af lungekræft er stadig rygning. Arrangørerne bag WCLC erklærer, at det om ikke før er på tide at hjælpe patienter til et rygestop ved kræftdiagnosen. Lungekræftpatienter, der fortsætter med at ryge efter diagnose, har en højere dødelighed og en højere risiko for en anden kræftudvikling. IASCL opfordrer derfor, i en erklæring, lørdag den 7. september til, at alle læger screener kræftpatienter for tobaksbrug og opfordrer til, at de stopper med at ryge.

De kliniske virkninger af rygning efter diagnosen kræft har også en væsentlig indflydelse på øgede omkostninger til kræftbehandling, og der er derfor også god rationale i at hjælpe patienter med et rygestop fra et samfundsperspektiv, ifølge IASLC. 

”For længe har dette været et forsømt problem inden for uddannelse af sundhedsfagfolk. Mange læger mener stadig, at det er for sent at tilbyde støtte til rygestop ved kræftdiagnose. Ligeledes tror de fleste patienter, at der ikke er noget at opnå ved at holde op, når de først er blevet diagnosticeret, ”siger Jacek Jassem, professor ved det Medicinske Universitet i Gdansk, Polen.

Sundhedspersonale tilbyder ikke hjælp

Selv om de fleste sundhedsfaglige erkender, at rygning forårsager uheldige resultater, og 80 procent råder patienter til at stoppe, er det kun få, som tilbyder direkte hjælp med at holde op, viser IASLC’s spørgeskemaundersøgelser blandt deres egne medlemmer.

IASLC vurderer, at når patienten får kræftdiagnosen, giver det sundhedspersonalet den bedste mulighed for at diskutere patientens nikotinafhængighed og en fælles beslutningstagning om at stoppe. 

IASLC anbefaler, at sundhedsvæsener verden over:

  • screener kræftpatienter for tobaksbrug og rådgiver dem om fordelene ved ophør af tobak.
  • patienter, der fortsætter med at ryge efter kræftdiagnosen, skal tilbydes evidensbaseret hjælp til ophør af tobak rutinemæssigt og integreres i multidisciplinær kræftbehandling for patienterne og deres familiemedlemmer.
  • uddannelsesprogrammer vedrørende kræfthåndtering bør omfatte uddannelse af rygestop, empatisk kommunikation omkring historien om tobaksbrug og ophør og anvendelse af eksisterende evidensbaserede rygestopmetoder.
  • rygningstilstand, både oprindeligt og under studiet, bør være et påkrævet dataelement til alle fremtidige kliniske studier.
  • kliniske forsøg med patienter med kræft bør overveje design, der også kunne bestemme de mest effektive tobaksophør-interventioner.

Stort tema: Kombinationsbehandlinger

Et af de gennemgående emner under årets konferencer bliver kombinationsbehandlinger, hvor bl.a. en række keynote-studier ser ud til at understøtte det i forvejen evidente: at kombinationen mellem kemo- og immunterapi på patienter med ikke-småcellet lungekræft giver gode resultater. 

 

Emner: lungekræft wclc19

Del artiklen med dine venner