“Der er jo nærmest ingen kirurger tilbage, og de, der har forladt afdelingen, er meget erfarne og dygtige kirurger. En operation for f.eks. æggestokkræft er en stor og kompliceret operation, så jeg vil anbefale nervøse patienter, som kontakter os, at blive behandlet i enten Aalborg, Vejle eller Odense,” siger Birthe Lemley.

Patientforening fraråder behandling på afdeling på Aarhus Universitetshospital

Formand for Patientforeningen Kræft i Underlivet, Birthe Lemley, vil fraråde nervøse patienter med kræft i underlivet at blive behandlet på Afdelingen for kvindesygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Det sker efter, at i alt 11 speciallæger indenfor de seneste tre år har forladt afdelingen. Ifølge Dagens Medicins oplysninger har hovedparten af de 11 speciallæger gynækologisk onkologi som deres primære arbejdsområde og tager sig bl.a. af avancerede behandlinger af kvinder med kræft i æggestokkene og livmoderhalskræft.

Otte har forladt afdelingen inden for de seneste tre år, to speciallæger følger 1. marts, og en 11. speciallæges opsigelse træder i effekt 1. april.

Flere af lægerne fortæller til både Dagens Medicin og TV Øst, at de har forladt stedet på grund af dårlig ledelse, men kritikken afvises blankt af hospitalet.

Anbefaler andre steder

“Der er jo nærmest ingen kirurger tilbage, og de, der har forladt afdelingen, er meget erfarne og dygtige kirurger. En operation for f.eks. æggestokkræft er en stor og kompliceret operation, så jeg vil anbefale nervøse patienter, som kontakter os, at blive behandlet i enten Aalborg, Vejle eller Odense,” siger Birthe Lemley.

Hun fortæller, at flere patienter i foreningen gennem længere tid har kunnet fortælle, at afdelingen har været præget af voldsomme besparelser.

“Flere af vores medlemmer, som har skullet have gentest for at blive undersøgt, om de har mutationer i BRCA-generne, har f.eks. ikke kunnet få det foretaget på afdelingen, men har fået besked på at få testen foretaget hos egen læge. Sikkert fordi det så ikke vil belaste afdelingen økonomisk. Flere praktiserende læger har så sendt patienterne tilbage til afdelingen,” fortæller Birthe Lemley.

Heller ikke opfølgningen af patienter med æggestokkræft har været i orden, mener Birthe Lemley.

“De er kun blevet tilbudt opfølgning i et år. Mange patienter med æggestokkræft får først tilbagefald efter to-tre år, så de har naturligvis været meget kede af kun at blive fulgt et år,” siger Birthe Lemley.

Sundhedsstyrelsen ind i sagen

Jan Blaakær, der i dag er overlæge på Odense Universitetshospital og er professor på Syddansk Universitet, sagde i oktober 2016 sin stilling på afdelingen i Aarhus op uden at have andet job.

»Jeg fandt det på daværende tidspunkt svært at skulle stå inde for kvaliteten af behandlingerne over for kvinderne i regionen, hvilket jeg også gjorde opmærksom på inden min opsigelse. Efterfølgende har afdelingen mistet yderligere en række højtuddannede specialister inden for især gynækologisk onkologi, som det bliver svært at erstatte. Det truer den robusthed, som er en forudsætning for at kunne opretholde den centerfunktion, afdelingen er blevet tildelt i den nationale specialeplan,« siger Jan Blaakær til Dagens Medicin.

Med fratrædelsen af yderligere tre speciallæger 1. marts og 1. april, hvoraf de to arbejder specifikt med gynækologisk onkologi, mener han, at det vil blive vanskeligt for afdelingen at gennemføre højt specialiseret kirurgi på patienter med æggestokkræft og livmoderhalskræft.

Sundhedsstyrelsen er gået ind i sagen og har bedt regionen og sygehusledelsen om en redegørelse over sygehusets varetagelse af specialfunktioner inden for gynækologisk onkologi.

I redegørelsen skriver sygehuset ifølge Dagens Medicin, at afdelingen fra 1. april vil være bemandet med fem speciallæger, der har kirurgisk ekspertise til at bestride avancerede behandlinger på området. Sundhedsstyrelsen er lige nu i gang med at vurdere redegørelsen og vurdere, om bemandingen er tilstrækkelig til, at hospitalet kan beholde den højt specialiserede kirurgi.

“Det kan godt være, at man ansætter nye læger, men har de den fornødne erfaring, der kræves til så store og vanskelige operationer?” spørger Birthe Lemley.

“Og hvad med de patienter, som får tilbagefald? De operationer kan nogle gange kræve endnu mere ekspertice,” siger patientformanden bekymret.

På Aarhus Universitetshospital synes bekymringen derimod ikke at være så stor.

“Vi bakker fuldstændig op om ledelsen. Det er ikke unaturligt, at der i faglige miljøer indimellem sker udskiftninger. Det er okay. Man bliver faktisk også bedre af, som læge, at have været flere steder,” siger Jørgen Schøler Kristensen, lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital til TV Øst.

 

LÆS OGSÅ:

Del artiklen med dine venner