”Det er bekymrende, at der ikke er flere af de yngre kvinder, der deltager i screening, og at tallet er faldende,” siger Janne Bigaard.

Færre og færre unge kvinder deltager i screening for livmoderhalskræft

Kun hver anden kvinde i alderen 23 til 29 år deltager i screening for livmoderhalskræft. Det bekymrer overlæge i Kræftens Bekæmpelse, da det ofte er kvinder, som ikke bliver screenet for forstadier for kræft, som ender med at udvikle livmoderhalskræft. 

Helt præcist er det kun 52 procent af 23-29-årige kvinder på landsplan, der deltager i screening for livmoderhalskræft inden for et år efter, de bliver inviteret.

Det viser tal fra Regionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram for livmoderhalskræftscreening, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressetekst.

Udviklingen går dermed i den forkerte retning, da færre og færre kvinder tager imod tilbuddet, konkluderer patientforeningen. I 2018 var det 54 procent af kvinderne i aldersgruppen, der dukkede op til screening.

”Det er bekymrende, at der ikke er flere af de yngre kvinder, der deltager i screening, og at tallet er faldende. Livmoderhalskræft rammer flest kvinder i 35-års alderen, og den er som regel 10-15 år om at udvikle sig. Så screening, der kan finde forstadier til kræft, er yderst relevant for kvinder i den unge alder,” udtaler overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard.

Screening kan forebygge kræft

Det er vigtigt, at tage imod tilbuddet om screening for livmoderhalskræft, når man inviteres første gang i en alder af 23 år, da screening kan finde forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft. Hvert år får mange tusinde kvinder fjernet forstadier til livmoderhalskræft. Og hver anden kvinde, der får livmoderhalskræft, er ikke blevet screenet regelmæssigt, skriver Kræftens Bekæmpelse.

”Hvis man først opdager celleforandringer, når de har udviklet sig til kræft, kan det betyde, at livmoderen skal fjernes. Dermed risikerer kvinder, at de ikke kan få de børn, de ønsker sig,” siger Janne Bigaard.

Jo ældre kvinderne bliver jo flere deltager i screeningen for livmoderhalskræft. Blandt de 30-64-årige deltager 64 procent, mens deltagelsen for hele gruppen af kvinder i screeningsalderen er 61 procent. Det er dog stadig et godt stykke under programmets mål på 75 procent.

Glemmer de vigtige screeninger 

Kræftens Bekæmpelses egne undersøgelser viser, at kvinderne synes, at screeningen er en god ide, men at invitationerne ryger i ’bunken med andre vigtige papirer’ og glemmes.

”Vi kan se, at kvinderne gerne vil deltage, men de glemmer simpelthen at bestille tid hos lægen. Mange ved faktisk heller ikke, at undersøgelsen kan forebygge kræft, eller at der er risiko for at få netop denne kræftform i en tidlig alder,” forklarer Janne Bigaard og fortsætter:

”De føler sig måske sunde og raske og tænker, at risikoen for at få kræft ligger langt ude i fremtiden. Og hvis man ikke føler, at undersøgelsen er relevant, er det sværere at prioritere en tid hos lægen.” 

Emner: livmoderhalskræft

Del artiklen med dine venner