Testikelkirurgi går ud over din hukommelse

En stor del af patienter med testikelkræft får ændringer i hjernen, som både kan måles i test og ses på en scanning.

En stor del af patienter med testikelkræft får ændringer i hjernen, som både kan måles i test og ses på en scanning.

Forskning fra Aarhus Universitetshospital viser at 39 procent af de patienter, der kun er blevet opereret, får problemer med deres hukommelse og koncentration, mens det gælder 63 procent af dem, der har fået kemoterapi, viser undersøgelsens resultater.

”Vores resultater viser, at det her er ikke bare noget, folk bilder sig ind. Det er et problem, som findes hos nogle patienter, og det skal tages alvorligt. Hvis du mister et ben, kan man se det på dig. Men kognitive problemer er usynlige, og patienterne kan have svært ved at få anerkendt problematikken og få hjælp. Det håber jeg, at vores forskning kan være med til at ændre på,” siger cand. psych., ph.d. Ali Amidi, som står bag den nye undersøgelse og er forsker ved Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi ved Aarhus Universitetshospital & Aarhus Universitet.

Undersøgelsen er udført blandt 65 mænd med testikelkræft, som alle er blevet opereret. 22 har efterfølgende fået kemoterapi. Som led i forskningsprojektet har mændene gennemgået en række forskellige test, herunder neurokognitive test, MR-scanning af hjernen og blodprøver, og de har besvaret et spørgeskema. Testene er foretaget lige efter operationen og igen seks måneder senere, hvor de 22 har fået kemoterapi.

Resultaterne viser, at 39 procent af de patienter, der kun er blevet opereret, får problemer med deres hukommelse og koncentration, mens det gælder 63 procent af dem, der har fået kemoterapi.

Problemerne kan både aflæses i de test, som patienterne gennemgår, og på hjernescanningerne. I hjernescanninger af de patienter, der har fået kemoterapi, kan man yderligere se ændringer i den forreste del af hjernen, som man bruger til at løse komplekse opgaver, forklarer Ali Amidi:

”Vi viser for første gang, at der faktisk sker ændringer i hjernen fra før kemobehandling til efter blandt testikelkræftpatienter, og at det har en sammenhæng med hukommelses- og koncentrationsproblemer. Kemoterapi mod testikelkræft indeholder stoffet cisplatin, og tidligere forskning viser, at det kan trænge igennem til hjernen. Det er altså formodentlig den effekt, der er på spil,” siger han til cancer.dk.

Gentest kan udpege sårbare patienter

Undersøgelsen viser også, at det ikke kun er kemoterapi, der er årsag til hukommelses- og koncentrationsproblemerne. Man ved ikke, hvad der ellers er på spil, men der er flere hypoteser, siger Ali Amidi:

”Dels mener vi, at kræften i sig selv sætter gang i en inflammation, der også kan påvirke hjernen og som kan føre til nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Dels kan det for netop patienter med testikelkræft betyde noget at miste en testikel, fordi det ændrer hormonbalancen i kroppen, hvilket også kan hænge sammen med hukommelse og koncentration,” siger han.

Cirka 30 procent af de mænd i undersøgelsen, der fik kemoterapi, klarede sig dårligere end de øvrige. De blev alle testet positive for genet APOE 4. Den viden kan muligvis bruges til at kunne udpege de allermest sårbare patienter.

Omkring 98 procent af testikelkræftpatienter overlever sygdommen. Ofte drejer det sig om unge mænd – gennemsnitsalderen for den undersøgte gruppe er 36 år – som skal leve et langt liv med uddannelse, job og familie efter kræftbehandlingen. Det har derfor stor betydning, om de har deres koncentration, hukommelse og andre kognitive evner i behold, påpeger forskerne bag undersøgelsen.

Emner: Testikelkræft

Del artiklen med dine venner