Kunstig hud skal gøre forskerne klogere på hudsygdomme

Forskere fra Københavns Universitet har udviklet kunstig hud - en genetisk manipuleret model af menneskets hud.

Forskningen er offentliggjort i Developmental Cell.

Den nye model adskiller sig ved, at det er muligt relativt hurtigt at lave kunstige genpåvirkninger på huden, som kan hjælpe med at gøre forskerne klogere på de systemer, der understøtter hudens udvikling og fornyelse. På den måde kan de også genskabe og følge udviklingen af forskellige hudlidelser, f.eks. psoriasis og kræft.

”Det meste af vores viden om, hvordan hud udvikles, stammer fra studier i dyr og i særdeleshed mus. Vi har meget begrænset indsigt i, hvordan menneskeligt væv dannes. Vores nye model tillader dyrkning af genetisk modificeret, menneskelig hud, som man kan nærstudere,” forklarer Hans Wandall, der er forskningsleder og professor på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin.

Den nye forskning er resultatet af et tæt samarbejde mellem Hans Wandalls forskningsgruppe på Copenhagen Center for Glycomics på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin og Sally Dabelsteens forskningsgruppe på Odontologisk Institut.

Forskerne beskriver selv deres nye model af menneskets hud som en slags bibliotek af genetisk manipuleret hud. Det betyder, at den adskiller sig fra anden kunstig hud, der kan dyrkes fra eksempelvis stamceller, ved at man kan lave kunstige genpåvirkninger i kontrollerede forsøg og forske nærmere i genpåvirkningernes betydning for huden.

”Vi har brugt det genetiske klippeværktøj CRISPR til at fremstille biblioteket af genetisk modificeret hud. Derfor har det været muligt for os at finde ud af, hvilken effekt enkelte genetiske ændringer har på dannelsen af hud. Mere præcist har vi undersøgt, hvordan kulhydrater på hudcellernes overflade påvirker vedligeholdelse og sårheling,” forklarer Hans Wandall.

Forskene mener, at man kan overføre modellen til andre vævstyper som i lunge, tarm og mundslimhinde.

Del artiklen med dine venner