- Foto: Pxhere

Det uhyggelige varsel for ældre, som indikerer fremtidig død

Det lyder uhyggeligt. Men ny forskning viser, at ældre kan få et klart varsel om, hvornår de har 14-18 år tilbage at leve i.

Det er, når deres blodtryk begynder at falde. 

Det er konklusionen på et forskningsundersøgelse, der viser, at menneskers blodtryk falder gradvist, ca. 14-18 år før døden indtræffer. Det gælder både de sunde og dem med alvorlige helbredsproblemer.

Studiet baserer sig på data fra over 46.000 briter, som er døde efter de 60 år og opefter. Resultaterne viste, at faldet i blodtryk var højest blandt patienter med demens, hjerteproblemer, sent vægttab – og så dem, der havde et højt blodtryk fra starten. Men det forekommer altså også blandt folk uden problemer, understreger forskerne bag studiet.

De fremhæver, at det er almindelig kendt, at blodtrykket stiger fra barndommen og indtil midalderen, mens det har været mindre sikker viden, hvad et normalt blodtryk er blandt ældre. Nogle studier har indikeret, at blodtryksfald er normalt og primært skyldes medicinsk behandling mod forhøjet blodtryk. Men ifølge det nye studie her falder blodtrykket også blandt dem, som ikke har forhøjet blodtryk (hypertension) og ikke får medicin herfor, hvilket indikerer, at det faldende blodtryk ikke alene kan forklares med medicinsk behandling for hypertension, lige som det heller ikke kan forklares med tidlig død blandt dem med forhøjet blodtryk.

Læger skal overveje betydning af faldende blodtryk

På baggrund af resultaterne håber forskerne, at praksislæger omhyggeligt overvejer, hvad faldende blodtryk blandt ældre reelt betyder. Og de appellerer også til andre forskere om at gennemføre kliniske studier, der kan danne basis for beslutninger om den bedste behandling for de ældre. For som en af studiets forfattere, George Kuchel fra University of Connecticut, USA, siger:

”Jeg vil blive bekymret, hvis nogen tolker vores studie, som om vi foreslår ikke at behandle forhøjet blodtryk blandt ældre, eller at de stopper med at tage blodtryksdæmpende medicin.”

Emner: blodtryksmedicin forhøjet blodtryk ældre

Del artiklen med dine venner