"Det er et værktøj, der i sidste ende kan redde liv, fordi mange går rundt med uopdaget hjertekarsygdom, og her har vi en simpel metode, vi kan anvende som risikomarkør, der kan have en afgørende betydning for patienterne," siger forsker Marie Dahl. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

Sundhedsansatte kan med simpel metode finde hjerte-kar-sygdom

En stor international undersøgelse med knap 54.000 personer bekræfter, at forskel i blodtryk mellem arme er forbundet med øget risiko for blodprop i hjerte og hjerne samt for tidlig død. 

En simpel metode – nemlig at måle blodtryk på begge arme – viser sig at have en større betydning, end man hidtil har været klar over. En forskel i blodtryk på de to arme på mere end 10 millimeter kviksølv (mmHg) kan sundhedsansatte nemlig bruge som risikomarkør for hjerte-kar-sygdom. Det viser nye forskningsresultater, som er offentliggjort i tidskriftet "Hypertension". 

Det er en forsker fra Regionshospitalet Viborg, som sammen med en række internationale forskere står bag de nye forskningsresultater, som kan få betydning for folkesundheden. Hjerte-kar-sygdom kan nemlig føre til blodpropper i hjertet eller hjernen og dødsfald, og hele 480.000 danskere lever med sygdommen.

Det er vigtigt at måle blodtryk på begge arme for at se, om tallet er det samme eller ej. Det står allerede i de kliniske guidelines, som sundhedsansatte arbejder ud fra. I praksis er det dog ikke alle voksne, der får kontrolleret blodtrykket i begge arme i forbindelse med risikovurdering for hjerte-kar-sygdom.

"Vi har fundet ud af, at jo større blodtryksforskel der er, jo større er risikoen for blodpropper og død – altså vigtig viden, som sundhedsansatte kan bruge, når de skal vurdere patienter. Det er et værktøj, der i sidste ende kan redde liv, fordi mange går rundt med uopdaget hjertekarsygdom, og her har vi en simpel metode, vi kan anvende som risikomarkør, der kan have en afgørende betydning for patienterne," siger forsker Marie Dahl fra Regionshospitalet Viborg i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland. 

Marie Dahl glæder sig over resultaterne, fordi det er let at måle blodtryk, og alle sundhedsansatte har adgang til en blodtryksmåler. Det betyder, at sygeplejersker hos praktiserende læger kan anvende metoden, ligesom den for eksempel kan anvendes i helbredsundersøgelsen for hjertekarsygdom, som Marie Dahl har været primusmotor på at udvikle i Viborg Kommune til 67-årige viborgensere.

"Jeg er glad for, at vi har fundet en metode, der kan hjælpe os med at forebygge hjertekarsygdom, og jeg særlig glad, fordi det er let at implementere i klinisk praksis, og fordi det er skånsomt for patienterne. Det er simpelt, og alle kender til blodtryksmåling," siger Marie Dahl.

Håbet er, at metoden kan anvendes til at finde flere af de patienter, der har uopdaget hjertekarsygdom, i et tidligt stadie, så de kan komme i behandling for sygdommen. I sidste ende kan indsatsen redde liv.

 

Om undersøgelsen

  • Marie Dahl har leveret data til den internationale forskning fra 1400 borgere fra Viborg Kommune.
  • Borgerne er blevet fulgt over tre år. Data stammer dels fra undersøgelser af borgerne (i 2011-2013) og dels fra registerdata (i de efterfølgende 3 år).
  • Forskerne har udført metanalyser, hvor de har samlet al viden på området og poolet effekten.

 

 

Del artiklen med dine venner