Det kan måske være svært ikke at være fjendtligt indstillet, når man har haft et hjerteanfald. Men det er livsfarligt at være det.

Negativitet hos hjertepatienter øger risikoen for at dø

Patienter som får et hjerteanfald, og som er sarkastiske eller irritable, kan bringe deres helbred i alvorlig fare.

Det antyder forskning, som netop er offentliggjort i tidsskriftet European Journal of Cardiovascular Nursing (European Society of Cardiology).

PROMOTION-studiet er et af ​​de største og mest omfattende studier, som undersøger forholdet mellem personlighedstækket fjendtlighed – eller at have en fjendtlig indstilling til livet - og effekten af dette hos hjerteanfalds-patienter.

”Fjendtlighed er et personlighedstræk, som indebærer, at man kan være sarkastisk, kynisk, vred, utålmodig eller irritabel og karakteriserer den måde hvorpå et menneske interagerer med sin omverden. Vi ved, at generel kontrol med livsstilsvaner forbedrer udsigterne for patienter, som overlever et hjerteanfald – og vores undersøgelser viser også, at selvkontrol i forhold til fjendtlig adfærd ligesom kontrol over øvrige livsstilsvaner kan være et skridt i den rigtige retning for helbredet.” Det konkluderer studieforfatter Dr. Tracey Vitori fra University of Tennessee, Knoxville, USA.

Studiet omfatter 2.321 overlevende efter et hjerteanfald. ’Fjendtlighed’ blev målt ved baseline ved hjælp af MAACL (Multiple Adjective Affect Checklist). Patienterne blev observeret for tilbagevendende hjerteanfald og død i 24 måneder. Gennemsnitsalderen for deltagere var 67 år, og 68 procent var mænd. Flere end halvdelen af ​​patienterne (57 procent) blev scoret som ’fjendtlige’ ifølge MAACL.

Fjendtlighed var en uafhængig prædiktor for at dø efter andet hjerteanfald. Der blev justeret for andre faktorer, der kunne påvirke forholdet, herunder køn, alder, uddannelse, civilstand, diabetes, forhøjet blodtryk og rygning.

”Man har forbundet fjendtlighed med hjerte-kar-sygdomme siden 1950'erne, men vi forstår stadig ikke helt hvorfor, og hvordan det hænger sammen. Vores undersøgelse viser, at fjendtlighed er et almindeligt træk hos overlevende af hjerteanfald og også er forbundet med en dårlige prognose. Der er behov for mere forskning i, hvordan dette karakteristika påvirker kroppen, ” udtaler Tracey Vitori.

Del artiklen med dine venner