Mavefedt øger risikoen for nyt hjerteanfald

For meget mavefedt øger risikoen for, at overlevende efter et hjerteanfald får endnu et hjerteanfald.

DE TUNGE  DANSKERE

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om de stadigt tungere danskere. 

Det viser et nyt studie fra Karolinska Institute, Stockholm, Sverige, hvor forskere har fulgt mere end 22.000 patienter efter deres første hjerteanfald og undersøgt sammenhængen mellem abdominal fedme (taljemål) og risikoen for tilbagevendende hjertekarsygdomme.

Forskerne kiggede specifikt på begivenheder forårsaget af tilstoppede arterier, såsom dødelige og ikke-fatale hjerteanfald og slagtilfælde.

De fleste patienter - 78 procent af mændene og 90 procent af kvinderne - havde abdominal fedme (taljeomkreds på mindst 94 cm for mænd og mindst 80 cm for kvinder).

Tidligere undersøgelser har vist, at abdominal fedme er en vigtig risikofaktor for et første hjerteanfald. Men indtil nu har forbindelsen mellem abdominal fedme og risikoen for et efterfølgende hjerteanfald eller slagtilfælde været uklar.

”Patienter placeres typisk på et strengt lægebehandlingsregime efter deres første anfald for at forhindre nye (kaldet sekundær forebyggelse, red.)," siger undersøgelsens forfatter, dr. Hanieh Mohammadi, der har fået resultaterne offentliggjort i tidsskriftet European Journal of Prevensive Cardiology.

"Sekundær forebyggelse fungerer gennem reduktion af risikofaktorer, der er forbundet med hjerteanfald og slagtilfælde, såsom højt blodsukker, lipider og blodtryk. Det var tidligere ukendt, om abdominal fedme er en risikofaktor for tilbagevendende hændelser blandt patienter på sekundær forebyggelsesbehandling."

Resultaterne viste, at øget abdominal fedme var uafhængigt forbundet med både dødelige og ikke-fatale hjerteanfald og slagtilfælde, uanset andre risikofaktorer (såsom rygning, diabetes, hypertension, blodtryk, blodlipider og BMI) og sekundære forebyggelsesbehandlinger. Taljeomkreds var en vigtigere markør for tilbagevendende hjertekarsygdomme end den generelle fedme.

"Årsagen til, at abdominal fedme er meget almindelig hos patienter med et første hjerteanfald, er, at det er tæt forbundet med tilstande, der fremskynder tilstopning af arterier gennem åreforkalkning. Disse forhold inkluderer forhøjet blodtryk, højt blodsukker og insulinresistens (diabetes) samt forhøjede blodlipidniveauer," siger dr. Mohammadi.

”Vores resultater antyder dog, at der kan være andre negative mekanismer, der er forbundet med abdominal fedme, som er uafhængige af disse risikofaktorer og forbliver ukendte," tilføjer hun.

"I vores undersøgelse havde patienter med stigende niveauer af abdominal fedme stadig en forhøjet risiko fortilbagevendende hjertekarsygdomme på trods af at de var i behandlinger, der sænker traditionelle risikofaktorer forbundet med abdominal fedme - såsom anti-hypertensiva, diabetesmedicin og lipidsænkende medicin."

Undersøgelsen er den første af sin art, der analyserer mænd og kvinder sammen og hver for sig. Forholdet mellem taljeomkreds og tilbagevendende begivenheder var stærkere og mere lineær hos mænd. Hos kvinder var forholdet U-formet, hvilket betyder, at en middelstor taljeomkreds (snarere end den laveste) var mindst risikabel. Det skal bemærkes, at den middelstore taljeomkreds for kvinder inkluderet i undersøgelsen var over det traditionelt anerkendte for abdominal fedme (80 cm).

"Nogle undersøgelser har antydet, at abdominal fedme kan være mere direkte forbundet med det onde viscerale fedt (fedt omkring organerne) hos mænd sammenlignet med kvinder. Hos kvinder menes det, at en større del af abdominalt fedt udgøres af subkutant fedt, som er relativt ufarligt," siger dr. Mohammadi.

"Abdominal fedme øger ikke kun din risiko for et første hjerteanfald eller slagtilfælde, men også risikoen for tilbagevendende begivenheder efter den første event. Opretholdelse af en sund taljeomkreds er vigtig for at forhindre fremtidige hjerteanfald og slagtilfælde uanset hvor meget medicin du tager, eller hvor sunde dine blodprøver er. Abdominal fedme kan tackles ved at spise en sund og afbalanceret diæt og regelmæssig fysisk aktivitet," konkluderer dr. Mohammadi.

Forfatterne anbefaler at bruge taljeomkreds i kliniske omgivelser til at identificere førstegangspatienter med hjerteanfald med øget risiko fortilbagevendende hjertekarsygdomme.

Emner: overvægt

Del artiklen med dine venner