Slidgigt: Dine oplysninger skal give dig den bedste behandling

Patienter med artrose i hofte og knæ skal selv være med til at vurdere, hvorvidt de skal have operation med kunstigt led, anti-inflammatorisk behandling eller træning.

Det er ikke alle patienter med slidgigt i knæ og hofter, der har gavn af operation. Nogle kan have et stort udbytte af anti-inflammatorisk behandling og træning.

Forskere på Aalborg Universitetshospital vil nu undersøge data, som patienterne selv indberetter, for at sikre, at patienter med artrose i hofte og knæ får den bedst mulige og individuelle behandling.

"Det er absolut ikke alle, der har glæde af fx operation. Det skal vi tage højde for i vores tilbud, så vi kan blive langt bedre til at selektere i behandlingsmulighederne, forklarer forskningsansvarlig overlæge i det ortopædkirurgiske speciale Ole Simonsen.

Patienternes oplysninger er vigtige

Ved at udvikle et register med patienternes egne oplysninger om fx smerteoplevelse, funktionsniveau, livskvalitet og ikke mindst deres forventninger til eller mål med behandlingen, skal patienterne selv være med til at vurdere, hvilken behandling, der giver størst værdi.

”Vi skal i højere grad tage udgangspunkt i, hvor patienten er i sit liv. Hvad er livskvalitet for dem, og hvad er deres mål? For nogen kan det være at kunne klare sig i eget hjem med indlægssåler, en krykkestok og lidt træning. For andre er det at kunne cykle til Paris. Vi skal tage individuelle hensyn for at kunne behandle patienter mest lige,” fastslår Lis Bjerregaard Riahi, forløbsansvarlig viceklinikchef i Klinik Hoved-Orto.

Data fra patienterne skal indsamles både før og efter behandlingen, og for at være sikre på, at det er de rigtige ting, patienterne spørges ind til, er kommunerne medinddraget som partner.

”Størstedelen af patientens liv er uden for hospitalet, så vi skal også have indsamlet data om, hvordan det er gået patienten efter endt behandling,” fortæller sundhedsøkonom Helene Hedensted, der er projektleder inden for værdibaseret sundhed i Region Nordjylland.

Aalborg Universitetshospital har modtaget 2.37 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen for at udvikle et register med systematisk opsamlet data. Oplysningerne skal bruges til at give patienter med knæ- og hofteartrose den bedste kombination af behandling.

 

 

Emner: hofteartrose knæartrose

Del artiklen med dine venner