Regeringen har fået bred opbakning i Folketinget til en ny national handleplan, Diabetesplan 2.

Raske diabetikere dør tidligst

Det lyder paradoksalt, men type 2-diabetikere, som er mest raske, har dobbelt så høj dødelighed som type 2-diabetikere, som er mest syge.

Manglende forebyggende medicin får skylden, og derfor skal den kommende nationale handleplan, Diabetesplan 2, sikre, at alle med diabetes får den optimale forebyggende behandling, skriver Diabetesforeningen. En dansk undersøgelse viser, at 12,4 procent af de diabetikere, der har mindst problemer med blodsukkeret, dør syv år efter, de får stillet diagnosen diabetes, mens tallet ligger helt nede på 6,5 procent for de sygeste diabetikere.

Undersøgelsen viser, at de patienter, som ikke umiddelbart behøver medicin til at regulere blodsukkeret, får mindre af den forebyggende blodtryks- og kolesterolsænkende medicin, end de sygeste patienter, der har behov for medicin til at sænke blodsukkeret. Der skal derfor fremover sættes større fokus på, at alle patienter, der får konstateret type 2-diabetes, bliver sat i medicinsk behandling for både blodsukker, blodtryk og kolesterol.

”Nogle praktiserende læger og patienter er nok tilbøjelige til at tænke, at diabetikere med lavt blodsukker ikke behøver forebyggende medicin. Men patienterne skal også forstå, at det faktisk nytter at tage et par piller. Det er ikke fordi, de ikke skal have en sund livsstil, men de skal se medicinen som et meget vigtigt og livsforlængende supplement,” siger Diabetesforeningens lægefaglige chefrådgiver, professor ved Aarhus Universitet, Torsten Lauritzen.

Emner: blodtryksmedicin type 2 diabetes blodsukker

Del artiklen med dine venner