”Jeg ser mange patienter med diabetes, og når jeg spørger dem, om de foretrækker at tage en tablet dagligt frem for at skulle injicere sig selv en gang om ugen, svarer de allerfleste, at de foretrækker injektion," siger Jens Meldgaard Bruun.

Professor hilser lancering af diabtes-tablet i Danmark velkommen

Novo Nordisk lancerer nu i Danmark diabetestabletten Rybelsus, der er verdens første GLP-1 receptoragonist  i tabletform mod diabetes.

Rybelsus (oral semaglutid) er en analog til det naturligt forekommende hormon glukagonlignende peptid-1 (GLP-1) og er den første og eneste GLP-1 receptoragonist i en tablet. GLP-1-receptoragonister påvirker optagelsen af glukose fra tarmen, stimulerer frigørelsen af insulin, sænker blodsukkeret og blodtrykket.  

Rybelsus tages én gang dagligt, og for de mange patienter, der er kede af injektioner, er det et rigtig godt tilbud, mener professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus, Jens Meldgaard Bruun. Han forventer dog, at Rybelsus især vil blive anvendt i udlandet, fordi danskere med type 2-diabetes ikke er specielt afvisende over for injektion.

”Jeg ser mange patienter med diabetes, og når jeg spørger dem, om de foretrækker at tage en tablet dagligt frem for at skulle injicere sig selv en gang om ugen, svarer de allerfleste, at de foretrækker injektion. Men for de patienter, hvor det er et problem, er det helt klart et stort fremskridt, at de nu kan få god diabetesregulering i tabletform,” siger han.

Rybelsus, der er blevet undersøgt i det kliniske fase-III forsøgsprogram PIONEER, har foruden en signifikant blodsukkerreduktion også vist en vægtreduktion på op til 4,3 kg.

Jens Meldgaard Bruun regner dog ikke med, at det betyder tabletbehandling af svær overvægt i den nærmeste fremtid.

”Især den særlige ”snackindpakning”, der sikrer optagelse i tarmen, er ret omkostningsfyldt, og jeg ser ikke umiddelbart tabletbehandling af svær overvægt lige om hjørnet,” siger han.

”Semaglutid til behandling af overvægt er i fase-III, og uden at kende planerne hos Novo Nordisk forventer jeg, at man i første omgang vil teste effekten af injektionsbehandling.”

Rybelsus-tabletten indtages én gang dagligt, og er indiceret som supplement til kost og motion til behandling af voksne med type 2-diabetes, som ikke er tilstrækkeligt kontrolleret, for at forbedre den glykæmiske kontrol.

Midlet kan også bruges som monoterapi, når metformin anses for uhensigtsmæssigt på grund af intolerance eller kontraindikationer eller i kombination med andre lægemidler til behandling af diabetes.

"Udvikling af nye behandlingsformer, der imødekommer individuelle patientpræferencer og behov, er kernen i det, vi gør, og vi tror på, at Rybelsus har potentialet til at sætte en ny standard for behandling af type 2-diabetes i Danmark," siger Kasper Bødker Mejlvang, adm. direktør for Novo Nordisk Denmark

Rybelsus er blevet undersøgt i det kliniske fase 3 forsøgsprogram, PIONEER, der omfattede 9.543 voksne med type 2-diabetes. I forsøget fik personer, der blev behandlet med Rybelsus, signifikant bedre blodsukkerreduktion og en vægtreduktion på op til 4,3 kg vs. sitagliptin, empagliflozin og liraglutid. Rybelsus har vist sig godt tolereret og med en sikkerhedsprofil, der er i overensstemmelse med GLP-1 RA-klassen, hvor den mest almindelige bivirkning er kvalme.

 

 

Del artiklen med dine venner