Test af lipider kan afsløre gravides risiko for at udvikle diabetes

Kvinder med svangerskabsdiabetes ser ud til at udvikle type 2-diabetes, hvis der opstår forstyrrelser i lipiders stofskifte efter fødslen (lipider er en gruppe af naturligt forekommende molekyler, der omfatter fedtstoffer, voks, steroler, fedtopløselige vitaminer).

Det viser canadiske resultater, der er offentliggjort i videnskabsmagasinet eLife, hvor forskerne skriver, at specifikke lipider kan hjælpe med at forudsige udviklingen fra svangerskabsdiabetes til type 2-diabetes hos kvinder, der lige har født. Resultaterne kan måske hjælpe læger med at identificere dem, der risikerer at udvikle type 2-diabetes efter en graviditet og sikre, at de får forebyggende behandling.

Graviditetsdiabetes er en komplikation, der rammer mellem 1-14 procent af gravide kvinder. Det opstår, når en gravid kvinde ikke er i stand til at producere nok insulin. Mens de fleste kvinder kommer sig efter fødsel, udvikler mere end en tredjedel type 2-diabetes inden for 10 år, men forskere forstår endnu ikke, hvorfor.

"Det er vigtigt at afdække de underliggende metaboliske (stofskiftemæssige) ændringer, der får kvinder til at udvikle type 2-diabetes, så vi kan identificere og begynde at forhindre flere af disse tilfælde," siger hovedforfatter Mi Lai, postdoc ved University of Toronto, Canada.

Resultaterne er basseret på analyse af mere end 1.000 forskellige lipider, der blev fundet i fastende blodplasmaprøver indsamlet fra 350 kvinder med svangerskabsdiabetes mellem seks til ni uger efter deres fødsel. Af disse kvinder udviklede 171 type 2-diabetes inden for de næste otte år, mens de resterende 179 ikke gjorde. Analysen identificerede 311 lipider associeret med en højere risiko for at udvikle diabetes og 70 forbundet med en lavere risiko.

"Der ser ud til at være en stigning i dannelsen af ​​fedt inden begyndelsen af ​​type 2-diabetes," forklarer medforfatter Feihan Dai, der er forskningsvidenskabelig fysiolog ved University of Toronto.

Derudover påviste teamet, at test for ændringer i et sæt på 11 lipider hos kvinder kunne hjælpe med at forudsige, hvilke kvinder der ville fortsætte med at udvikle type 2-diabetes. Kombination af dette lipidpanel med to rutinemæssige postpartumtest for blodsukkerniveauer var endnu mere effektivt til at identificere, hvilke kvinder der ville udvikle tilstanden.

"Vores fund lægger grunden til yderligere forskning og mulig udvikling af nye metoder til at forudsige udviklingen fra svangerskabsdiabetes til type 2-diabetes hos kvinder efter fødslen," konkluderer forskerne

Del artiklen med dine venner