”Det er en krise, der ændrer vores hverdag, vores kontakt til venner, familie og behandlere. Det er relevant at finde ud af, hvordan det påvirker folk med f.eks. diabetes, for vi ved ikke, hvordan sådan en situation påvirker folks muligheder for at håndtere deres sygdom," siger Morten Hulvej Rod.

Diabetescenter undersøger betydningen af corona-epidemi for danskere med diabetes

Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) og Københavns Universitet (KU) er gået sammen om en spørgeskemaundersøgelse, der skal give et indblik i, hvordan coronaepidemien og de tiltag, som regeringen har lavet, påvirker bl.a. danske diabetespatienters livskvalitet og helbred. De første resultater vil forhåbentlig være klar inden sommer.

Lige nu testes samfundet på alle leder og kanter af coronavirus-epidemien. Og det mærker forskere og læger i høj grad. Det tæller blandt andet dem, som arbejder med diabetes til hverdag. 

”Det her er en ekstraordinær situationen,” siger Morten Hulvej Rod, ph.d. og chef for SDCC’s sundhedsfremme enhed.

”Det er en krise, der ændrer vores hverdag, vores kontakt til venner, familie og behandlere. Det er relevant at finde ud af, hvordan det påvirker folk med f.eks. diabetes, for vi ved ikke, hvordan sådan en situation påvirker folks muligheder for at håndtere deres sygdom. Derfor har vi sat gang i en ny undersøgelse.” 

Epidemi skaber behov for haste-forskning

SDCC og KU har handlet hurtigt for at få viden om, hvordan den nuværende situation påvirker danskerne, og de har lige sendt spørgeskemaer ud til bl.a. 500 personer fra SDCC’s brugerråd af diabetespatienter. Desuden udsendes spørgeskemaet til 1900 medlemmer af Diabetesforeningens diabetespanel.

”Vi er glade for via vores medlemmer at kunne bidrage med viden om denne nye situation, og forhåbentligt bidrage til at kunne håndtere lignende situationer endnu bedre i fremtiden”, siger forskningschef i Diabetesforeningen, Tanja Thybo.

Normalt vil forskerne gerne teste, hvordan folk forstår deres spørgsmål, inden de sender et spørgeskema ud, men det har der ikke været tid til den her gang. 

”Jeg har aldrig i mit liv været med til at sætte et spørgeskemaundersøgelse op på en uge, men det er nu, at situationen er der. Så vi har handlet ekstra hurtigt,” siger Morten Hulvej Rod. 

Hvor Københavns Universitet har fokus på børnefamilier og ældre over 65 år i deres version af spørgeskemaet, så har SDCC fokus på diabetespatienter.

Der er altså tale om to lidt forskellige spørgeskemaer, men der er et overlap mellem de to, og det gør det muligt for forskerne at se, hvordan corona-epidemien påvirker diabetespatienter i forhold til andre danskere. 

”I vores version af spørgeskemaet stiller vi nogle diabetesspecifikke spørgsmål, der skal vise, hvordan man håndterer sygdommen, og om man tager sin medicin. Situationen kan jo gøre, at man er langt mindre aktiv,” siger Morten Hulvej Rod.

Udsigt til ny viden – måske inden sommer

Parallelt med dataindsamlingen arbejder forskerne fra SDCC med en plan for at få de første resultater klar.

”Vi regner med at kunne komme med noget, mens epidemien står på, men det her bliver også viden til næste gang, der opstår større samfundsmæssige kriser, så vi kan være klar og bedre til støtte op og hjælpe personer med diabetes,” siger Morten Hulvej Rod.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner