BREAKING: Gennembrud i behandling af lungekræft

En ny behandling af lungekræft er netop blevet godkendt og giver patienterne 40 procent større chance for overlevelse.

Det er rigtig gode nyheder for patienter med ikke-småcellet lungekræft, at EU har godkendt immunterapi som behandlingsform. Immunterapi udnytter kroppens eget immunforsvar til målrettet at bekæmpe kræftceller.

"Det er en gamechanger, fordi det er en førstelinjebehandling med betydelig effekt på overlevelsen," siger en begejstret Peter Meldgaard fra onkologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

"Der er jo tale om 40 procent reduktion af død i førstelinje."

Han lægger vægt på at behandlingen vil få betydning for mange patienter og at de vil få færre bivirkninger.

Europa Kommissionens godkendelse blev givet på baggrund af data, der viste betydelig større overlevelse med immunterapi.

Studiet blev stoppet, fordi man nåede begge overlevelses-endepunkter før tid. Patienter, der var i behandling med kemoterapi blev tilbudt behandling med immunterapi. 44 procent af de patienter, der fik kemoterapi, skiftede til immunterapi. Gennemsnittet for den progressionsfri overlevelse for immunterapi var 10,3 måneder sammenlignet med 6,0 blandt patienter behandlet med kemoterapi. Etårs overlevelsen med immunterapi var 70 procent.

I dag bliver størstedelen af patienter med ikke-småcellet lungekræft behandlet med behandlinger, der kom på markedet for 30-40 år siden. Etårs overlevelsen for patienter, der får standardbehandling, (kemoterapi) er 34 procent.

Som en del af den nye behandling med immunterapi er der udviklet en test for sundhedspersonale til at vurdere, hvilke patienter der vil have gavn af behandlingen.

Peter Meldgaard, som er tydeligt begejstret over de nye muligheder, understreger, at det er den første virkelige behandlingsforbedring for en patientgruppe med svær sygdom i mange, mange år.

Emner: lungekræft

Del artiklen med dine venner