De fleste kvinder tåler p-piller og andre præparater, men en mindre gruppe kvinder påvirkes så markant, at både kvinderne selv og deres læger bør være opmærksomme på depressionsudvikling. - Foto: Pixabay

P-piller kan øge kvinders risiko for selvmord

Kvinder på p-piller, p-plaster, p-ring eller hormonspiral har mere end dobbelt så stor risiko for at forsøge at begå selvmord og tre gange så stor risiko for at gennemføre selvmordet, sammenlignet med jævnaldrende kvinder, der aldrig har beskyttet sig hormonelt. 

Størst var risikoen for kvinder på p-ring og p-plaster.

Det viser ny, dansk forskning fra Rigshospitalet, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Psychiatry.

Forskerne har via registerstudier fulgt alle kvinder i Danmark, som fyldte 15 år i perioden 1996-2013. Det var næsten en halv million kvinder. Kun de kvinder, som bl.a. ikke havde nogen psykiatrisk diagnose eller havde brugt antidepressiv medicin blev medtaget.

Lidt over halvdelen af den halve million kvinder begyndte på et tidspunkt i undersøgelsesperioden af tage en eller anden form for hormonel prævention..

I alt var der i perioden 6999 selvmordsforsøg og 71 gennemførte selvmord blandt alle kvinderne. Men risikoen var altså næsten dobbelt så høj for de kvinder, der var begyndt at tage hormonpræventionen.

Den øgede risiko for selvmord toppede 2 måneder efter opstart på de forskellige former for hormonel prævention. 

”Nogle kvinder er mere følsomme over for disse kunstige hormoner, og mange kvinder trives godt med at p-piller, p-stave og hormonspiraler. Men fundet understreger, at nogle kvinder påvirkes så voldsomt, at det betyder, at de får depression, og forsøger selvmord," siger seniorforfatter til studiet, professor Øjvind Lidegaard, til Københavns Universitets hjemmeside.

Han understreger, at de fleste kvinder tåler p-piller og andre præparater, men en mindre gruppe kvinder påvirkes så markant, at både kvinderne selv og deres læger bør være opmærksomme på depressionsudvikling. Øjvind Lidegaard opfordrer samtidig læger til at være tilbageholdende med at udskrive hormonel kontraception til kvinder, som tidligere har forsøgt at begå selvmord, eller har tendens til depression.

Han opfordrer derfor sammen med resten af forskningsgruppen til, at disse kvinder informeres om, at denne sammenhæng er fundet, således at kvinden, familien og den involverende læge kan indstille brugen af præventionsmidlet, hvis man oplever bivirkninger i den retning.

De praktiserende læger har ikke umiddelbart tænkt sig at ændre praksis på baggrund af studiet.

”Der findes amerikanske studier, der viser præcis den omvendte sammenhæng,” siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, som er de praktiserende lægers videnskabelige selskab, til Politiken.

Han understreger, at lægerne allerede i dag er opmærksomme på, at prævention med hormoner kan øge risikoen for depression, og at ordinationen naturligvis altid beror på en individuel vurdering af patienten.

Emner: selvmord prævention p-piller Øjvind Lidegaard selvmordsforsøg

Del artiklen med dine venner