"Der er høj sandsynlighed for, at antallet af nye covid-19-tilfælde generelt kommer til at stige i de kommende uger”, siger Tyra Grove Krause.

Nu stiger coronasmitten igen - selv om det er sommer

Selv om frisk luft og sol er dårligt miljø for en coronavirus, og kalenderen siger sommer, så stiger antallet af nye coronasmittede herhjemme. I sidste uge, uge 22, steg antallet af smittede med 16 procent, og med nye undervarianters voldsomme fremmarch er der høj sandsynlighed for, at antallet af nye covid-19-tilfælde generelt kommer til at stige i de kommende uger.

Så du kan lige så godt nu læse op på rådene om at undgå coronasmitte, selv om det kan blive svært at holde rådet om afstand ved sommerens store festivaler.

De tre nye omikron-undervarianter i Danmark hedder BA.5, BA.2.12.1 og BA.4. Specielt BA.5-undervarianten er på tre uger buldret frem fra en andel på 0,9 procent til nu 16,9 procent af alle gensekventererede coronaprøver. Og BA.2.12.1 har på tre uger firedoblet sin andel fra 2,7 procent til 12,7 procent af de nye covid-19-tilfælde.

I en ny risikovurdering vurderer SSI, at BA.5 bliver den dominerende variant i løbet af få uger.

De nye varianters fremmarch sker på bekostning af den tidligere undervariant BA.2, som stod bag vinterens voldsomme smittebølge. 

EU´s agentur for smitsomme sygdomme, ECDC, har tilføjet BA.4 og BA.5 til listen over VOC (Variants Of Concern) på grund af deres potentiale til at forårsage en stigning i smittetilfælde i Europa henover sommeren.

"Der er høj sandsynlighed for, at antallet af nye covid-19-tilfælde generelt kommer til at stige i de kommende uger,” siger Tyra Grove Krause, faglig direktør på Statens Serum Institut, SSI.

"Den smittestigning, vi ser, hænger sammen med især stigningen i BA.5, som også er i vækst i det øvrige Europa. Aktuelt er der ikke tegn på, at de nye undervarianter og især BA.5 giver mere alvorlige sygdomsforløb end BA.1 og BA.2. Det vurderer vi både ud fra de internationale meldinger og ud fra de indtil videre små tal fra Danmark”, siger hun.

Et studie, der indtil videre ikke er fagfællebedømt, viser, at BA.4 og BA.5 er endnu bedre til at bryde gennem immunitet fra såvel tidligere smitte som vacciner end BA.2.

”Både BA.4 og BA.5 ser ud til at have mindre følsomhed over for både den immunitet, folk har fået via covid-19-vaccinerne, og immuniteten ved at have været smittet tidligere”, bekræfter Tyra Grove Krause, men understreger, at langt størstedelen af de påviste BA.5 tilfælde i Danmark dog fortsat er blandt personer, der ikke tidligere har været smittet.

Hvornår danskerne skal have 4. stik, vides ikke. I sin tale ved afslutningsdebatten i Folketinget 23. maj sagde statsminister Mette Frederiksen (Soc), at regeringen vil fremlægge en coronaplan inden sommerferien. Det løfte gentog sundhedsministeren fredag, da han mødtes med sundhedsordførerne.

BA.5. blev første gang identificeret i Sydafrika for omkring tre måneder siden, og lige nu spreder den sig hastigt i Portugal, hvor myndighederne torsdag i sidste uge meddelte, at den nu står for 90 procent af et hastigt stigende antal smittetilfælde i landet, hvor tæt ved hele befolkningen er fuldt vaccineret.

Ifølge SSI’s seneste tendensrapport steg antallet af nye bekræftede covid-19-tilfælde herhjemme fra 3.290 i uge 21 til 3.805 tilfælde i uge 22. Det svarer til en stigning på knap 16 procent på en uge. Det er dog sket fra et relativt lavt udgangspunkt. Samtidig har antallet af tests ligget stabilt i de to uger. Stigningen skyldes derfor ikke, at flere er blevet testet. Det bekræftes også af positivprocenten, der er vokset fra 10,4 procent i uge 21 til 12,1 procent i uge 22.

Endelig er incidensen steget fra 56 til 65 tilfælde pr. 100.000 indbyggere. 

Smitten og positivprocenten stiger på tværs af flere aldersgrupper, men det er særligt blandt personer i aldersgrupperne mellem 50-79 år, hvor smitten og positivprocenten er højest. Der ses en stabil udvikling blandt plejehjemsbeboere, men blandt personale i sundheds- og socialsektoren er både incidens og positivprocent stigende.

 

 

Relateret artikel

Emner: corona

Del artiklen med dine venner