Ny test kan udpege kvinder med høj risiko for livmoderhalskræft

En biomarkørbaseret test kan bruges til at udpege kvinder, der har højere risiko for at udvikle livmoderhalskræft.

Det viser forskning, publiceret i International Journal of Cancer. Forskningen har deltagelse af mere end 35.000 kvinder i alderen 25-65 år, som har gennemgået rutinemæssig screening for livmoderhalskræft på 32 kliniske steder i 16 stater over hele USA.

I studiet modtog kvinder, der var positive for højrisiko-HPV, en opfølgende test for at hjælpe med at afgøre, om deres livmoderhalsceller var ved at blive transformeret til livmoderhalskræft. Testen viste en signifikant højere følsomhed ved påvisning af præ-livmoderhalskræft sammenlignet med almindelig undersøgelse. Testen kaldes CINtec PLUS Cytology-testen.

Udersøgelsen viste også, at HPV-positive kvinder med CINtec PLUS Cytology-negative testresultater havde en meget lav et-årsrisiko for sygdom, hvilket var signifikant lavere end risiciene forbundet med et negativt, almindeligt testresultat hos HPV-positive kvinder.

CINtec PLUS Cytology-testen virker ved at måle den samtidige tilstedeværelse af de to biomarkører p16 og Ki-67 i en enkelt celle. Denne abnormitet er nemlig forbundet med HPV-infektioner, der, hvis de ikke behandles, kan udvikle sig til præ-kræft eller kræft. Et positivt resultat af disse to biomarkører i en enkelt celle signalerer altså, at en kvinde er mere udsat for sygdom.

CINtec PLUS Cytology-testen udføres med den samme prøve, som bruges til almindelige HPV- eller væskebaserede Pap-cytologitests. Dette eliminerer behovet for yderligere eller gentagen prøveindsamling eller tid brugt på at vente på at finde ud af, om en infektion forsvinder.

CINtec PLUS Cytology blev godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder (FDA) i marts 2020, men er endnu ikke godkendt i Europa.

Emner: sundhedspolitisk

Del artiklen med dine venner