WHO mødes om ny coronavariant, som skaber panik verden over

Verdenssundhedsorganisationen WHO mødes fredag ​​for at vurdere en ny variant fundet i Sydafrika, der frygtes at være den værste covid-19-variant, der endnu er identificeret. Varianten har fået navnet B.1.1.529 og har 32 mutationer i spike-proteinet - en række af dem er kendt for at kunne undgå immunitet. Varianten kan måske derfor være resistent overfor vacciner.

Mødet vil afgøre, om B.1.1.529-varianten skal betegnes som en variant af "interesse" eller af "bekymring". På mødet kan WHO også beslutte, om B.1.1.529-varianten skal gives et navn fra det græske alfabet eller ej. Hvis det gør det, vil det sandsynligvis få navnet Nu, det næste tilgængelige bogstav.

WHO siger, at der indtil nu er opdaget næsten 100 sekvenser af varianten.

Nogle verdensledere har reageret hurtigt på nyheden om den nye variant ved at udstede nye forholdsregler og rejserestriktioner, mens markeder rundt om i verden oplever fald udløst af usikkerheden. I Japan dykker det toneangivende Nikkei 225-indeks 2,5 pct. mens det kinesiske Hang Seng-indeks falder 2,3 pct. Prisen på råolie falder ligeledes. C25-indekset, der består af de 25 største aktier herhjemme, er fredag kl. 09.45 faldet med omkring 1,5 procent.

EU-Kommissionen vil have stoppet al flytrafik fra seks sydafrikanske lande. Det skriver Ursula von der Leyen, EU-Kommissionens formand, i et tweet fredag. 

»Kommissionen vil i et tæt samarbejde med medlemslandene foreslå, at vi aktiverer en nødbremse og får stoppet lufttrafik fra det sydlige Afrika på grund af bekymring over coronavarianten B. 1.1.529,« skriver von der Leyen.

 

 

Også Storbritannien har straks indført rejserestriktioner for seks afrikanske lande: Sydafrika, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini (Swaziland) og Zimbabwe. Fly fra disse lande vil fra fredag ikke kunne lande i Storbritannien. 

I Indien er indført screening og test af rejsende fra Sydafrika, Botswana og Hong Kong, og også deres kontakter skal spores og testes.

I Singapore vil man begrænse ankomster fra Sydafrika og lande i nærheden. Alle ikke-singaporeanske eller ikke-permanente indbyggere med nyere rejsehistorie til Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibia, Sydafrika og Zimbabwe vil blive nægtet indrejse eller transit gennem Singapore.

Israel vil forbyde sine borgere at rejse til det sydlige Afrika, og Italien forbyder indrejse af folk, som de seneste 14 dage har været i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia og Eswatini.

Kun få tilfælde fundet

Israel meddeler, at de har fundet varianten hos en person, der er vendt tilbage fra Malawi. AFP rapporterer om yderligere to tilfælde hos mennesker, der har været udenlands og nu er i karantæne. 

I går var der ellers kun bekræftet 10 tilfælde af den nye variant ved genomisk sekventering, men dette tal stiger nu. Varianten har udløst alvorlig bekymring blandt nogle forskere, fordi en række af dets mutationer er kendt for at kunne undgå immunitet. B.1.1.529-varianten har 32 mutationer i spike-proteinet, den del af virussen, som de fleste vacciner bruger til at lade immunsystemet genkende og bekæmpe coronavirus. Mutationer i spike-proteinet kan derfor gøre det sværere for immunceller at angribe patogenet, og varianten kan være resistent overfor vacciner.

Varianten blev først set i Botswana, hvor tre tilfælde nu er blevet sekventeret. Seks mere er blevet bekræftet i Sydafrika, en i Hong Kong hos en rejsende, der havde været i Sydafrika og altså nu en i Israel.

Dr. Tom Peacock, virolog ved Imperial College London, har beskrevet detaljer om den nye variant på Github, som et genomdelingswebsted, og bemærkede, at den "utroligt høje mængde af spikemutationer tyder på, at dette kunne være til reel bekymring". Han har også skrevet en række tweets, hvor han bl.a. skriver at varianten "meget, meget bør overvåges", og den har "en forfærdelig spikeprofil".

De første tilfælde af varianten blev indsamlet i Botswana den 11. november, og de tidligste i Sydafrika blev registreret tre dage senere. Sagen fundet i Hong Kong var en 36-årig mand, som havde en negativ PCR-test, inden han fløj fra Hong Kong til Sydafrika, hvor han opholdt sig fra 22. oktober til 11. november. Han testede negativ, da han vendte tilbage til Hong Kong, men testede positiv den 13. november, mens han var i karantæne.

Nogle virologer i Sydafrika er allerede bekymrede, især i betragtning af den seneste stigning i tilfælde i Gauteng, et byområde, der indeholder storbyerne Pretoria og Johannesburg, hvor B.1.1.529 tilfælde er blevet opdaget. Virologerne frygter, at op mod 90 procent af nye tilfælde i Gauteng kan være med varianten B.1.1.529.  

"Alle rejser ind og ud af Gauteng fra alle hjørner af Sydafrika. Så det er givet, at i løbet af de næste par dage vil begyndelsen på stigende positivitetsrate og -tal ske. Det er et spørgsmål om dage og uger, før vi ser det," har Sydafrikas sundhedsminister Joe Phaahla sagt under pressebriefing.

 

Hvor smitsom er den?

Men det store spørgsmål er, hvor smitsom den nye variant er. Det er afgørende for udbredelsen. Det er Deltas smitsomhed, der har gjort den til den dominerende variant i verden.

Professor Francois Balloux, direktøren for UCL Genetics Institute ved University College London, siger til The Guardian, at varianten kan have udviklet sig under en kronisk infektion hos en person med et svækket immunsystem, muligvis en ubehandlet hiv/aids-patient.

"Indtil videre bør den overvåges og analyseres nøje, men der er ingen grund til at blive alt for bekymret, medmindre den begynder at stige i frekvens i den nærmeste fremtid," mener han.

Også Emma Hodcroft, britisk-amerikansk molekylær epidemiolog ved Institute for Social and Preventive Medicine ved University of Bern, maner til besindighed. 

"Ja, denne variant har et højt antal spidsmutationer og nogle få kendt for at forårsage ændringer. Men vi har set tidligere varianter, der så bekymrende ud og aldrig tog fart. Vi bør se og vente på flere data for at vurdere, hvor bekymrende dette er," skriver hun på Twitter.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner