Forskere advarer om ny covid-variant

Forskere advarer nu mod en ny variant af coronavirussen ved navn B.1.1.529. Varianten har et "ekstremt højt antal" af mutationer.

Det skriver The Guardian.

Kun 10 tilfælde i tre lande er blevet bekræftet ved genomisk sekventering, men varianten har alligevel udløst alvorlig bekymring blandt nogle forskere, fordi en række af mutationerne er kendt for at kunne undgå immunitet.

B.1.1.529-varianten har 32 mutationer i spike-proteinet, den del af virussen, som de fleste vacciner bruger til at lade immunsystemet genkende og bekæmpe coronavirus. Mutationer i spike-proteinet kan derfor gøre det sværere for immunceller at angribe patogenet. 

Varianten blev først set i Botswana, hvor tre tilfælde nu er blevet sekventeret. Seks mere er blevet bekræftet i Sydafrika og en i Hong Kong hos en rejsende, der havde været i Sydafrika.

Dr. Tom Peacock, virolog ved Imperial College London, har beskrevet detaljer om den nye variant på Github, som et genomdelingswebsted, og bemærkede, at den "utroligt høje mængde af spikemutationer tyder på, at dette kunne være til reel bekymring". Han har også skrevet en række tweets, hvor han bl.a. skriver at varianten "meget, meget bør overvåges", og den har " en forfærdelig spikeprofil".

 

 

De første tilfælde af varianten blev indsamlet i Botswana den 11. november, og de tidligste i Sydafrika blev registreret tre dage senere. Sagen fundet i Hong Kong var en 36-årig mand, som havde en negativ PCR-test, inden han fløj fra Hong Kong til Sydafrika, hvor han opholdt sig fra 22. oktober til 11. november. Han testede negativ, da han vendte tilbage til Hong Kong, men testede positiv den 13. november, mens han var i karantæne.

Nogle virologer i Sydafrika er allerede bekymrede, især i betragtning af den seneste stigning i tilfælde i Gauteng, et byområde, der indeholder Pretoria og Johannesburg, hvor B.1.1.529 tilfælde er blevet opdaget.

Men det store spørgsmål er, hvor smitsom den nye variant er. Det er afgørende for udbredelsen. Det er Deltas smitsomhed, der har gjort den til den dominerende variant i verden.

Professor Francois Balloux, direktøren for UCL Genetics Institute ved University College London, siger til The Guardian, at varianten kan have udviklet sig under en kronisk infektion hos en person med et svækket immunsystem, muligvis en ubehandlet hiv/aids-patient.

"Indtil videre bør den overvåges og analyseres nøje, men der er ingen grund til at blive alt for bekymret, medmindre den begynder at stige i frekvens i den nærmeste fremtid," mener han.

Også Emma Hodcroft, britisk-amerikansk molekylær epidemiolog ved Institute for Social and Preventive Medicine ved University of Bern, maner til besindighed. 

"Ja, denne variant har et højt antal spidsmutationer og nogle få kendt for at forårsage ændringer. Men vi har set tidligere varianter, der så bekymrende ud og aldrig tog fart. Vi bør se og vente på flere data for at vurdere, hvor bekymrende dette er," skriver hun på Twitter.

 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner