"Der er ikke længere grund til, at alle bærer mundbind overalt i sundhedsvæsenet, men at man kun gør det i situationer. hvor der er en særlig risiko,” siger Helene Probst.

Nogle steder skal du stadig bære mundbind i sundhedsvæsenet

I dag kan danskerne smide mundbindet næsten alle steder. Men ikke i venteværelset hos lægen eller på skadestuen. Der skal det beholdes på.

Som led i den genåbningsaftale, der blev forhandlet på sidste uge, kan nu smide mundbindene langt de fleste steder, f.eks. i butikker, supermarkeder og på restauranter.

Vi skal dog stadig have det på, når vi står op i den offentlige transport og i sundhedsvæsenet, når der er øget risiko for smitte.

I dag, mandag, hvor de nye lempelser træder i kraft, kommer Sundhedsstyrelsen med nye anbefalinger om brug af mundbind i sundhedsvæsenet.

Fremover anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind til alle, der har symptomer, der kan være tegn på covid-19, til alle der skal testes for covid-19 og på enkelte steder på sygehuse og hos den praktiserende læge. Det kan være i venteværelser, da der kan være personer med luftvejssymptomer – det vil sige akutmodtagelse, akutklinik, almen praksis, vagtlæge og øre/næse/hals speciallægepraksis.

”Langt størstedelen af personer i øget risiko er blevet færdigvaccineret, og det gælder også en stor del af den øvrige befolkning og de ansatte i sundhedsvæsenet. Samtidig har vi god epidemikontrol. Derfor har vi vurderet, at der ikke længere er grund til, at alle bærer mundbind overalt i sundhedsvæsenet, men at man kun gør det i situationer. hvor der er en særlig risiko,” siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen og understreger dog:

”Det er meget vigtigt, at man fortsat følger de generelle anbefalinger for at undgå smitte”.

For personalet i sundhedsvæsenet og ældreplejen gælder det, at de kan smide mundbindet og nøjes med at bruge det, som de gjorde før corona - i overensstemmelse med de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer.

 

 

Følgende gælder fra 14. juni 2021

Borgere og patienter anbefales at bruge mundbind i følgende situationer:

  • når de skal testes for covid-19
  • hvis de har symptomer og bryder selvisolation fx for at komme til læge eller på sygehus
  • ved ophold i venteværelser, da der kan være personer med luftvejssymptomer – det vil sige akutmodtagelse, akutklinik, almen praksis, vagtlæge og øre/næse/hals speciallægepraksis
Kilde: Sundhedsstyrelsen

Emner: corona

Del artiklen med dine venner