I dag er store prikkedag

I dag er store prikkedag - af den gode slags, hvor ingen fyres. I dag holder regionerne nemlig en omfattende generalprøve på vaccinationsindsatsen. Målet er, at 100.000 danskere vaccineres i dag.

Generalprøven skal teste, om regionerne er klar til at vaccinere i den store skala, som forventes at skulle i gang om ganske kort tid. I de næste fem uger kommer der over 200.000 vacciner fra Pfizer om ugen og godt 40.000 fra Moderna hver anden uge. ¨Fokus på dagen vil særligt være på lokale vaccinationssteder i regionerne.

”Vi skal sikre os at vi er klar til at rulle vaccinerne ud i stor skala – at vaccinationsstederne har kapacitet til at vaccinere 100.000 på én dag, og at logistikken og it-systemet kan klare presset. Vi tester systemerne på i alt 68 vaccinationssteder over hele landet,” forklarer enhedschef i Sundhedsstyrelsen Steen Dalsgård Jespersen.

Tilbage i februar måned blev der holdt en første generalprøve, hvor lidt flere end 30.000 blev vaccineret på 21 vaccinationssteder rundt om i landet. Det generelle billede var, at vaccinationerne foregik godt.

”Den første generalprøve var en rigtig god øvelse for alle, der er involveret i vaccinationsindsatsen, og vi har brugt erfaringerne til at justere i planerne. Og mit bud er, at vi er godt klædt på til at vaccinere i stor skala. Alt dette kommer i sidste ende til gavn for den enkelte, der skal vaccineres, så det foregår sikkert og effektivt,” tilføjer Steen Dalsgård Jespersen.

Det vil derfor primært være borgere i målgruppe 5 til 9, som vaccineres: Udvalgte patienter med særligt øget risiko, enkelte af deres pårørende samt borgere i alderen 80-84 år, 75-79 år og 65-74 år.

Vaccinerne, der vaccineres med er fra Pfizer/BioNtech og Moderna, som lige nu er det eneste to godkendte vacciner, som er i brug i Danmark. Sundhedsstyrelsen er i gang med at vurdere, om AstraZeneca-vaccinen skal tages ind i det danske vaccinationsprogram igen, og det europæiske lægemiddelagentur EMA kigger nærmere på den godkendte vaccine fra Johnson & Johnson, inden den tages i brug i EU. Der er nemlig også rapporter om fire tilfælde af sjældne blodpropper og et lavt antal blodplader efter vaccination med Johnson & Johnson-vaccinen, men om det hænger sammen med vaccinen er ikke afgjort. EMA har konstateret, at den sjældne, men meget farlige tilstand kan være en meget sjælden bivirkning til AstraZeneca-vaccinen, men anbefaler dog stadig vaccinen, da fordelene vurderes at være større end risikoen.

Når dagens generalprøve er afsluttet, bliver der indsamlet resultater og erfaringer fra alle 68 vaccinationssteder til en samlet evaluering. Den bliver brugt til at justere på udrulningsplanerne, hvis der er behov for det. Herefter vil alle være klar til at vaccinere med de større mængder vacciner, som Sundhedsstyrelsen forventer, at vi får i de næste måneder. Her vil regionerne gradvist åbne flere vaccinationssteder, og de vil også inddrage praktiserende læger og apoteker.

Emner: corona coronavaccine

Del artiklen med dine venner