Sclerose-handicaps giver problemer med sex

Seksuel dysfunktion er udbredt blandt både mænd og kvinder med multipel sclerose (MS), og særligt graden af handicap har betydning for problemet, viser en nye undersøgelser fra Østrig og Algeriet.

Tidligere studier har vist, at 40 til 80 procent af kvinder med MS og 50 til 90 procent af mænd med MS oplever problemer med sexlivet, og nu har forskere fra Østrig undersøgt betydningen af nogle af de faktorer, der er forbundet med et forringet sexliv.  

Forskerne har undersøgt hvilken betydning angst, depression og handicapgrad, som er tre typiske symptomer ved sclerose, har for seksuel dysfunktion. Samtidig har et nyt algerisk studie undersøgt problemet blandt kvinder med attakvis sclerose. Og resultaterne fra begge studier peger på, at både fysiske og psykologiske symptomer kan give problemer i forbindelse med sex, skriver Scleroseforeningen

Graden af handicap øger risikoen

Ikke overraskende viser det østrigske studie, at handicapgraden er den af de tre undersøgte faktorer, der øger risikoen for seksuel dysfunktion mest. En handicapgrad over fire målt på EDSS-skalaen sænker den seksuelle nydelse eller forhindrer muligheden for den, viser studiet. Handicapgraden er desuden den eneste af de tre risikofaktorer, der, uafhængig af andre faktorer, kan føre til seksuel dysfunktion, mens depression kan være en sekundær grund til, at man kan opleve handicapforværring og problemer med sex. 

Næsten halvdelen oplever de seksuelle problemer

I det algeriske studie deltog 95 seksuelt aktive kvinder med sclerose. Fire ud af 10 af dem er udfordret af seksuel dysfunktion, og resultaterne tegner et billede af, at problemer med seksuel nydelse ofte opleves, men sjældent italesættes og behandles.

Det konkluderer forskerne bag, der skriver, at seksuel dysfunktion blandt mennesker med sclerose er et problem, som der bør fokuseres mere på og forskes systematisk i.

Emner: multipel sclerose sex sclerose

Del artiklen med dine venner