"Jeg valgte at deltage i forskningsprojektet, fordi det er vigtigt at være med til at finde en behandling til smittede, der ikke bliver indlagt med corona, siger Birgitte Dockner fra Aarhus, der til daglig er en aktiv kvinde, der arbejder som diætist og dyrker fitness på højt plan. Foto: Tonny Foghmar

Aarhus-læger efterlyser coronapatienter til test af ny behandling

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet tilbyder patienter smittet med covid-19, der ikke er indlagt på et hospital, at være med i afprøvning af et lægemiddel mod sygdommen.

Birgitte Dockner fra Aarhus blev testet positiv for coronavirus i maj måned. Heldigvis fik hun kun relativt milde symptomer og blev ikke indlagt på hospitalet. Det skyldes måske, at hun deltog i afprøvningen af et ny lægemiddel – Camostat Mesilat – som i øjeblikket testes for, om det kan bruges i behandlingen af covid-19.

Forsøget med Camostat Mesilat er stadig åbent. Og forskerne bag projektet leder efter flere voksne, der er smittet med corona – men ikke hospitalsindlagt – som har lyst til at deltage i projektet.

Lægemidlet hedder Camostat Mesilat og kom allerede på markedet i Japan i 1986, hvor det i dag bruges til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen. International forskning tyder på, at behandlingen også kan være gavnlig for covid-19-patienter. Det japanske lægemiddel har nemlig vist sig at kunne bremse en gammel version af coronaviruset. Den gamle version var den, som gav SARS i en lang række lande i 2002-03. Og den gamle version er tæt beslægtet med SARS-CoV-2 – altså den coronavirus, som er selve årsagen til covid-19.

I marts publicerede tyske forskere et studie, der viste, at camostat mesylate i celleforsøg kunne bremse den nye coronavirus. Endvidere har forsøg på mus også vist, at lægemidlet kan reducere dødeligheden af infektionen med det gamle SARS-virus fra 100 procent til 30-40 procent.

"Lige nu findes der ikke nogen behandling for covid-19, som kan gives til folk, der er syge, men ikke indlæggelseskrævende," siger Ole Schmeltz Søgaard, der er læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

"Vi ved, at Camostat Mesilat tåles godt af covid-19 patienter, og vi har en formodning om, at lægemidlet kan reducere sværhedsgraden og varigheden af infektionen," siger han.

I samarbejde med hospitaler rundt omkring i landet kører Aarhus Universitetshospital allerede test af Camostat Mesilat på indlagte COVID-19-patienter.

Dette forsøg er blevet udvidet, så voksne med en positiv test for covid-19, som ikke er indlagt, også kan deltage. Man kan deltage i forsøget uanset hvor i landet, man bor.

For at kunne teste lægemidlets effekt tidligt i sygdomsforløbet, må deltagerne højest have haft symptomer på covid-19 i fem dage.

For den enkelte deltager varer forsøget 30 dage. Folk der efter podning får besked om, at de er covid-19 positive, kan kontakte projektgruppen i Aarhus og blive henvist til nærmeste hospital, der er med i forsøget. Her vil de kunne få mere information og aftale en tid til yderligere info omkring studiet.

Deltagere i forsøget får behandling med projektmedicin i form af tabletter, der tages tre gange dagligt i fem dage. De skal ligeledes hver dag under behandlingen udfyldes et kort spørgeskema elektronisk eller over telefonen.

I alt skal 400 patienter være med i forsøget. Deltagerne bliver delt i to tilfældige grupper. Den ene gruppe (200 personer) vil få det aktive lægemiddel Camostat Mesilat, og den anden gruppe (200 personer) får kalktabletter (placebo). Hverken patienterne eller projektpersonalet ved, hvilken gruppe, patienterne kommer i.

Patienter, der vil være med i forsøget, kan søge mere information og melde sig til på: http://www.camostat.auh.dk/

 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner