Studie skal se på årsag til depression blandt kvinder på p-piller

Den psykologiske effekt af p-piller har længe været til debat. Men nu håber et forskerhold fra Psykiatrisk Center København at komme kendsgerningerne nærmere i et stort studie, der netop er gået i gang.

I dag viser tallene, at 12 procent af alle kvinder på p-piller udvikler en depression med en klar overvægt til de helt unge kvinder. Men ingen ved, hvorfor p-pillerne har denne effekt på nogle, og det er det, som forskerne nu vil forsøge at kaste lys over.

”Vi har allerede fundet ud af, at p-piller formentlig skævvrider hjernens serotonerge system. Og hvis det serotonerge system bliver skævvredet, kan det forstyrre hjernefunktionen og øge risikoen for depression hos især hormonsensitive kvinder. Derfor vil vi undersøge, hvordan det serotonerge system påvirkes inden, under og efter kvinder har taget p-piller,” fortæller overlæge og klinisk forskningslektor Vibe Frøkjær, som sammen med forskerkolleger fra Psykiatrisk Center København skal stå for studiet.

Målinger ved hjælp af hjernescanninger

Studiet vil omfatte 20 kvinder over 18 år foruden en kontrolgruppe. De vil blive testet både før og imens de tager p-pillerne og igen, når de er stoppet med dem, hvorefter resultaterne skal sammenlignes.

Til brug for målingerne vil forskerne benytte hjernescanningsmetoder, der afbilder specifikke molekyler i hjernen, så de kan se, om et af hjernens vigtige interne kommunikationssystemer forandres af p-piller. Særligt er de interesserede i modtagerdelen af det serotonerge system, fordi dette er følsomt overfor kønshormonudsving. Og p-piller ændrer netop det hormonelle miljø, forklarer Vibe Frøkjær og siger:

”Med det nye studie vil vi kunne se, om p-pillerne er årsagen til ændringer i hjernens kemi, men vi fanger ikke nødvendigvis noget om, hvem der kan tåle p-piller."

Til at gennemføre studiet har forskerne modtaget en bevilling på 2,1 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd. Studiet udføres i samarbejde med Neurobiologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet, hvor hjerneskanningerne skal udføres.

Del artiklen med dine venner