Personer testet positive for COVID-19 flere gange

Mandag mente forskere fra University of Hong Kong (HKU) for første gang nogensinde endegyldigt at kunne dokumentere, at en person er blevet smittet med coronavirus to gange. En 33-årig mand blev testet positiv anden gang 4,5 måned efter den første gang, han blev testet positiv.

Patienten blev smittet i marts i Hongkong og blev senere udskrevet. I august tog han til Spanien og blev smittet der igen, skriver South China Morning Post.

Der har været flere historier om lignende tilfælde i verden med mennesker, som er blevet syge igen af COVID-19. Men nogle gange har der været tale om anekdoter, eller der har måske været tale om, at personerne har fået falsk positive tests.

Men denne gang mener forskerne at kunne dokumentere reinfektion. Forskerne sekventerede virussen fra patientens to infektioner og fandt, at de ikke stemte overens, hvilket indikerer, at den anden infektion ikke var fbundet til den første. Der var en forskel på 24 nukleotider - "bogstaverne", der udgør virussets RNA - mellem de to infektioner.

Måske er sagen helt enestående. Men den rejser igen spørgsmålet om, hvor længe COVID-19-ramte har immunbeskyttelse mod coronavirus. De fleste undersøgelser viser dog, at de fleste mennesker, der er friske igen efter sygdommen, har en immunrespons, der involverer både antistoffer (molekyler, der kan blokere virussen fra at inficere celler igen) og T-celler (som kan hjælpe med at fjerne virussen).

Men baseret på hvad der sker med andre coronavirus, så vil immunitet mod COVID-19 næppe vare evigt. Folk bliver generelt igen følsomme over for almindelig coronavirus, der forårsager forkølelse efter et år eller endnu mindre, mens beskyttelsen mod coronavirusserne SARS-1 og MERS ser ud til at vare i et par år.

Forskerne fra University of Hong Kong skriver også, at vacciner derfor nok heller ikke i stand til at give livslang beskyttelse mod COVID-19, og patienter, som har haft COVID-19, bør derfor også medtages i vaccineundersøgelser.

Ny sag i kølvandet

I kølvandet af sagen med den 33-årige mand fra Hongkong dukker en ny, mulig sag om reinfektion op. Om den så er af anekdotisk værdi eller kan dokumenteres må tiden vise.

Den britiske avis The Guardian skriver, at også en argentinsk læge er blevet testet positiv for coronavirus for anden gang. The Guardian citerer den argentinske avis La Nacion.

Den 34-årige argentinske læge Alejandra Müller er hospitalsdirektør i byen Helvecia, der har 10.000 indbyggere.

Hun blev testet positiv og diagnosticeret med COVID-19 24. marts efter at være blevet smittet af et sygt barn. Hun kom sig og vendte efter to uger tilbage til arbejdet. To gange blev hun derefter testet negativ.

"Jeg havde første gang kun lidt ondt i brystet og halsen og lidt feber. Jeg troede, at jeg derefter var blevet immun," fortæller hun til La Nacion.

Men fire måneder efter blev hun igen syg. Denne gang blev hun langt dårligere. Hun fik lungebetændelse og måtte indlægges i fem dage.

"Jeg havde alle symptomer. Jeg mistede også lugtesansen, men dog ikke smagssansen," fortæller hun. Hun havde også eksempelvis feber, hjertebanken, diarre og kvalme.

"Efter første gang, hvor jeg var syg, var jeg helt rolig bagefter. men nu er jeg bange for at blive smittet igen, for jeg ved ikke, om det kan ske igen," siger hun.

Alejandra Müllers test fra både marts og juli er blevet sendt til Buenos Aires for at blive analyseret grundigere.

"Måske udviklede hun kun få antistoffer første gang, fordi hun kun havde en mild infektion," siger Eduardo López, som er coronavirusekspert for den argentinske regering.

"Disse to tilfælde (fra Hongkong og Argentina, red.) er interessante. Vi bliver nødt til at følge dem begge ," siger Eduardo López.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner