Putin siger til Reuters, at hans egen datter nu er blevet vaccineret mod det smitsomme virus.

Putin: Rusland har den første coronavaccine klar

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at en russisk produceret vaccine mod covid–19 er blevet godkendt af de russiske myndigheder. Det skriver flere medier.

Rusland håber snart at kunne starte masseproduktion af vaccinen, der får navnet Sputnik, i september og starte massevaccination i oktober. 

Godkendelsen sker på trods af, at Association of Clinical Trials Organisations (ACTO), som repræsenterer organisationer, der gennemfører multinationale kliniske forsøg i Rusland, mandag havde opfordret til flere prøver inden dens registrering, skriver The Moscow Times. ACTO mener ikke, at vaccineforsøgene er afsluttet. Vaccinen er ifølge Putin udviklet på Gamaleya-instituttet i Moskva. 

Og en russisk virolog har stillet spørgsmålstegn ved vaccinens sikkerhed og advaret om, at den kan være farlig for mennesker, som har COVID-antisoffer i blodet.

“Der er fare for at øge sygdommens sværhedsgrad med den forkerte vaccine," sagde Alexander Chepurnov til Podyom Telegram channel i fredags. Han er en tidligere chef for infektionssygdomme ved Vektor, som er et af de tre laboratorier, som udvikler Ruslands prototypevaccine. 

Putin siger til Reuters, at hans egen datter nu er blevet vaccineret mod det smitsomme virus.

”ACTO springer åbenlyst til konklusioner uden at kende resultaterne,” fortalte Valentina Kosenko, vicechef for kontrolinstansen for sundhed, Roszdravnadzor, til nyhedswebstedet RBC tirsdag.

”Flere hundrede frivillige blev vaccineret med denne vaccine, og der var ingen alvorlige bivirkninger,” blev Kosenko citeret for at sige.

Russlands statsstyrede Gamaleya-forskningsinstitut lancerede fase III-forsøg med sin COVID-19-vaccine i sidste uge. Kosenko sagde, at forsøgene vil involvere tusinder af frivillige.

Sergei Glagolev, leder af Roszdravnadzors kvalitetskontrolafdeling, fortalte til RBC, at laboratoriebekræftelse af vaccinen vil blive udført efter registrering og under de endelige forsøg.

”Det er acceptabelt at registrere lægemidlet i de tidlige stadier af kliniske studier. Lignende ordninger findes i EU og USA,”  sagde Glagolev.

Ruslands vaccine er en såkaldt virusvektorvaccine, hvilket betyder, at den får en anden virus til at transportere DNA'et, der koder for den nødvendige immunrespons, ind i celler.

Vaccinen kommer næppe nogensinde til at blive anvendt i Danmark, da der er meget skrappe krav til godkendelsen af vacciner.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner