Bente Nykjær (tv) og Annette Fischer er begge bioanalytikere fra Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet. Fredag formiddags var de med til at sende en kasse med medicinen Remdesivir til blandt andre Odense Universitetshospitals infektionsmedicinske afdeling, hvor den skulle gives til en af forsøgspersonerne med COVID-19.

Første danske coronapatienter har fået forsøgsbehandling

De første danske patienter er fredag startet forsøgsbehandling med et lægemiddel rettet mod COVID-19. Remdesivir er det første af flere midler, der skal testes i Danmark.

Det er et landssamarbejde på tværs af syv infektionsmedicinske afdelinger, som har sikret, at forsøget med Remdesivir nu er gået i gang så hurtigt. Remdesivir er et af de lægemidler verdens forskere har størst forhåbning til kan hjælpe svært lungesyge patienter med COVID-19. 

Lægemidlet er ankommet til landet fredag morgen, og Rigshospitalet sender midlet videre til de infektionsmedicinske afdelinger, så snart de har fundet en patient, som vil indgå i forsøget.

I første omgang skal 12 danske patienter indgå i forsøget, og på verdensplan er målet at indrullere 440 patienter. Forventningen er, at flere danske patienter vil tilbudt at indgå i studiet senere i forløbet. Forsøget er et lodtrækningsforsøg, så kun halvdelen af patienterne vil få den aktive behandling med Remdesivir.

I Danmark indgår – foruden Rigshospitalet - de infektionsmedicinske afdelinger i Aarhus, Aalborg, Odense, Nordsjælland, Hvidovre og Roskilde. På Aarhus Universitetshospital fremhæver ledende overlæge for Infektionssygdomme, Lars Østergaard, den fælles indsats for at finde behandlingsmuligheder til den nye sygdom.

"Landets infektionsmedicinske afdelinger står sammen i denne svære tid. Det er helt afgørende for håndteringen af udbruddet i Danmark, og trods travlheden på alle de danske afdelinger prioriterer vi også at deltage i globale studier som dette. Vi har behov for dokumenteret viden om, hvordan vi behandler de patienter, der er mest syge af COVID-19," siger Lars Østergaard.

Remdesivir blev oprindeligt udviklet til at behandle andre alvorlige virusinfektioner, f.eks. ebola eller de to tidligere coronavirusinfektioner SARS og MERS. I flere tilfælde på verdensplan er smittede patienter med COVID-19 forsøgt behandlet med Remdesivir, men der mangler stadig data på, om præparatet faktisk kan hjælpe patienterne.

Præparatet kan forhindre, at de viruspartikler, der er trængt ind i forsøgsdyrenes celler, begynder at formere sig – og bremser på den måde infektionens spredning, fortæller professor Isik Johansen fra Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital.

"Vores håb er, at medicinen også kan virke på mennesker, der er inficeret med den aktuelle coronavirus, som plager verden lige nu, fordi den genetisk set har ganske meget til fælles med de to andre coronavirusser, som forårsager SARS og MERS. Så nu må vi krydse fingre for, at den virker hos de patienter, hvor infektionen har udviklet sig til en alvorlig og livstruende lungebetændelse," siger Isik Johansen.

Det kliniske forsøg udføres i samarbejde med National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), NIH i USA, og i Europa bliver studiet administreret fra Rigshospitalet. Ifølge professor og overlæge Jens Lundgren fra Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet er protokollen skrevet med et såkaldt ”adaptive trial design”. Det betyder, at den afprøvede medicin, typen af inkluderede patienter og endemål som effekt eller bivirkninger løbende kan revideres undervejs.

 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner