Region Midtjylland regner med at have respiratorer nok, hvis Sundhedsstyrelsens vurdering af behovet holder stik, blandt andet fordi der er købt nye maskiner ind til brug i det endnu ikke færdige hospital i Gødstrup. De maskiner kan komme i brug, hvis der bliver behov, fortæller Ole Thomsen.

Sundhedsvæsenet har ialt 1238 respiratorer

Erfaringerne fra andre lande er entydige: Coronavirussen er en lungesygdom, som kan ramme især ældre og svækkede mennesker hårdt. En del af de syge bliver så dårlige, at de må indlægges på hospital og have hjælp for at trække vejret med en respirator.

Sundhedsstyrelsen regner med, at ca. 3000 danskere kan blive kritisk syge i den første, tre måneder lange bølge af corona-pandemien, og de mennesker kan derfor få brug for hjælp til at trække vejret i dage eller uger, indtil deres immunssystem forhåbentlig får lungeinfektionen slået ned, så de kan trække vejret selv.

Rundt om i regionerne har man derfor været på jagt efter respiratorer - på de intensive afdelinger, men også i lagre og depoter. I et svar til Folketingets sundhedsudvalg oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke torsdag aften, at man på landsplan har kunnet finde 1238 respiratorer.

Det tæller både respiratorer, der er umiddelbart tilgængelige, antal respiratorer i lagre og depoter og antal respiratorer, der kan anvendes ved ophør af planlagte operationer og behandlinger (transportrespiratorer og anæstesiapparater med respirator).

Regionerne har på nuværende tidspunkt vurderet, at der er mulighed for at opskalere til ca. 750 intensiv pladser med respirator til rådighed for patienter med COVID-19. Samtidig arbejdes der for at inddrage den kapacitet, som findes uden for det offentlige sundhedsvæsen, oplyste sundhedsministeren.

Professor og overlæge ved Rigshospitalets intensivafdeling Anders Perner ønsker ikke at vurdere respiratorkapaciteten i forhold til den udvikling af coronasmitte, man ser i Danmark lige nu. Han henviser til Sundhedsstyrelsen, hvor presseafdelingen oplyser, at man lige nu arbejder på en analyse af kapaciteten og vil komme med en udmelding om perspektiverne i den i løbet af i dag.

Tabel fra sundhedsministerens svar til Folketingets sundhedsudvalg.

Behov for uddannelse

Der bliver forventeligt også et ekstraordinært stort behov for respirator-uddannet personale, når coronavirussen i løbet af den kommende tid bliver årsag til et større antal indlæggelser.

På et pressemøde i Region Midtjylland torsdag eftermiddag kunne koncerndirektør Ole Thomsen fortælle, at hospitalerne i Region Midtjylland blandt andet derfor planlægger at udskyde et stort antal planlagte operationer for at frigøre personale til intensiv uddannelse. Kræftoperationer og akutte operationer gennemføres dog som normalt.

Region Midtjylland regner med at have respiratorer nok, hvis Sundhedsstyrelsens vurdering af behovet holder stik, blandt andet fordi der er købt nye maskiner ind til brug i det endnu ikke færdige hospital i Gødstrup. De maskiner kan komme i brug, hvis der bliver behov.

"Det vi omgående skal i gang med er blandt andet at uddanne mere personale, og her er den gode nyhed, at det tager relativt kort tid at efteruddanne anæstesisygeplejersker, så de kan bidrage på intensivafdelinger, hjælpe med plejen af patienterne og betjene respiratorerne," siger koncerndirektør Ole Thomsen.

"Udfordringen er, at personalet ikke både kan passe planlagte operationer og samtidigt være på efteruddannelse. Derfor bliver vi blandt andet nødt til at prioritere uddannelse og dermed respiratorhjælp til forventede livstruede corona-patienter, frem for at gennemføre planlagte operationer. Det beklager jeg overfor de patienter, der får udskudt aftaler, men jeg håber også, at de har forståelse for situationens alvor," siger Ole Thomsen.

Antallet af udskudte planlagte operationer vil variere hospitalerne imellem.

"Men der er ingen tvivl om, at det kommer til berøre mange patienter," siger Ole Thomsen.

 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner