”Jeg mener, at det, man skal hæfte sig ved, er, hvor medtaget man er af sin sygdom. Hvordan man har det i dagligdagen? Er man helt stabil og mærker meget lidt til sin hjertesygdom, så vil man sandsynligvis gå igennem smitten, som var det almindelig influenza, men mere svækkede patienter, som har flere sygdomme i forvejen, vil blive mere syge,” siger Gunnar Gislason.

Professor om coronavirus: Risikoen for kronikere afhænger af, hvordan de har det i dagligdagen

Som patient med kronisk sygdom skal man passe på sig selv, hvis man er svækket af sin sygdom. Er man velbehandlet og uden symptomer, skal man også passe på med at udsætte sig for coronavirus-smitte - men ikke så meget for sin egen skyld, som for at beskytte de personer, som smitten vil være farlig for, fortæller professor Gunnar Gislason.

En kinesisk opgørelse over de foreløbige erfaringer med coronavirus (se tal under artiklen) viser, at risikoen for at dø af coronavirus-smitte er markant forhøjet hos personer med hjertekarsygdom, diabetes, luftvejssygdom, forhøjet blodtryk og kræft. Opgørelsen skal imidlertid tages med et gran salt, fortæller Hjerteforeningens forskningschef og klinisk professor ved Herlev og Gentofte Hospital, Gunnar Gislason.

Den kinesiske undersøgelse skelner ikke mellem forskellige former for hjertesygdom, kroniske luftvejslidelser eller kræft, eller mellem hvor alvorligt, man er ramt af forhøjet blodtryk eller diabetes, og risikoen ved smitten vil ifølge Gislason være væsentligt forskellig alt efter, hvad man fejler i forvejen, og hvor mærket, man er af sygdommen.

Patienter med hjertesvigt vil eksempelvis være i højere risiko end patienter, som har fået foretaget en ballonudvidelse af kranspulsåren. Den sidste gruppe vil ifølge Gislason have en meget lav risiko, som er tæt på baggrundsbefolkningens.

”Jeg mener, at det, man skal hæfte sig ved, er, hvor medtaget man er af sin sygdom. Hvordan man har det i dagligdagen? Er man helt stabil og mærker meget lidt til sin hjertesygdom, så vil man sandsynligvis gå igennem smitten, som var det almindelig influenza, men mere svækkede patienter, som har flere sygdomme i forvejen, vil blive mere syge,” siger Gunnar Gislason.

Den grove inddeling af de kroniske sygdomme kan også være forklaringen på, at hjerte- og diabetes patienter ifølge den kinesiske opgørelse er i større risiko end patienter med kroniske luftvejslidelser.

"Det er svært at sige, hvad der ligger bag tallene i den kinesiske undersøgelse, så jeg mener, at man i højere grad man skal agere ud fra, hvor syg man er af den givne kroniske sygdom," siger Gunnar Gislason.

Når coronavirus, som andre virus-infektioner er mere dødelig blandt personer med kronisk sygdom, skyldes det, at kroppens modstand mod sygdom er svækket hos de patienter, der er dårlige af deres kroniske sygdom. Deres immunsystem responderer dårligere, og deres krop er i det hele taget mere udsat, fordi deres evne til at modstå en infektion er dårligere.

”Hvis du for eksempel får en lungebetændelse, har du mindre modstandskraft til at bekæmpe den, hvis du i forvejen er svækket, og derfor der er også højere risiko for at dø af smitten, hvis man er svækket af kronisk sygdom,” siger Gunnar Gislason.

National anbefaling

I Danmark skærpede regeringen fredag formiddag sine anbefalinger omkring coronavirus-epidemien med en national anbefaling om at aflyse arrangementer med mere end 1.000 deltagere. Anbefalingen er først og fremmest et forsøg på at bremse spredningen af smitten for at holde presset på sundhedsvæsnet så lavt som muligt, så længe som muligt.

Ifølge WHO er dødeligheden ved smitte med coronavirus omkring 1 procent blandt alle smittede (både registrerede og ikke registrerede), mens den er 3,4 procent blandt de registrerede tilfælde på verdensplan.

I Wuhan byggede Kina i løbet af ti dage et hospital med plads til 1.000 patienter for at have kapacitet til at behandle de mange smittede med coronavirus-virus. Den mulighed har de færreste lande, og i Italien, som indtil videre er det hårdest ramte land i Europa, er hospitalsvæsnet i knæ på grund af belastningen fra de mange alvorlige tilfælde af coronavirus-smitte. Antallet af syge stiger med 25 procent pr. døgn og hele fem procent af de konstaterede tilfælde i landet er endt med døden.

Søndag rundede landet 7.375 smittede, som er testet positive, 3.357 er indlagt på hospital, 650 på intensiv, 366 døde og kun 622 udskrevne fra hospital. Presset fra de mange alvorligt syge patienter, tvinger hospitalerne ud i ellers uset prioritering mellem akut og alvorligt syge patienter.

Håbet er, at man kan undgå en lignende situation i Danmark, og strategien er at skrue ned for den fysiske kontakt mellem borgerne. Og har man kronisk sygdom, skal man tage bestik af sin tilstand, når man vælger, hvor man færdes, siger Gunnar Gislason.

”Jo mere mærket, man er af sin kroniske sygdom, jo mere skal man være opmærksom på at undgå kontakt med andre. Det er ligesom de almindelige forholdsregler omkring influenza. Ved almindelig influenza kan man vaccinere, og det kan vi ikke endnu med denne virus.”

 

Dødeligheden blandt de 44.672 bekræftede tilfælde af corona-virus i Kina per. 11. februar 2020:

Alle bekræftede tilfælde 2,3 procent
Hjertekarsygdom. 10,5 procent
Diabetes 7,3 procent
Kronisk luftvejslidelser. 6,3 procent
Forhøjet blodtryk 6,0 procent
Kræft 5,6 procent

Kilde: JAMA Network

Emner: corona

Del artiklen med dine venner