May-britt Kattrup: "Jeg var Palle alene i verden"

Andre mennesker ved ikke altid, hvad de skal stille op, når et menneske med epilepsi får et anfald, og det kan føles ensomt, oplevede folketingsmedlem May-Britt Kattrup (LA), da hun prøvede et virtuelt epileptisk anfald.

Forestil dig, at du langsomt kommer til bevidsthed til lyden af stemmer, der bekymret kalder dit navn. Det første syn, der møder dig er urolige ansigter, og folk der tydeligvis ikke ved, hvordan de kan hjælpe, og hvad de skal stille op med dig. Du vil gerne berolige dem, men du kan ikke, for de ord, der kommer ud af din mund hænger ikke sammen.

Scenen er fra en virtual reality film, som medlem af Folketingets sundhedsudvalg May-britt Kattrup (LA), har set, og oplevelsen gjorde indtryk på hende.

”Man vågner op, og så står alle mulige mennesker og råber ens navn og ved ikke rigtig, hvad de skal gribe og gøre i, for de ved ikke, hvad der er sket, og hvorfor det er sket, og har ikke kendskab til sygdommen eller situationen, så der er ikke rigtig nogen, der kan hjælpe, så på den måde var man lidt ’Palle alene i verden’,” fortæller May-Britt Kattrup.

Og netop den oplevelse af isolation er en af grundene til, at den unge engelske kunstner og epilepsipatient Jane Gauntlett, som har udviklet filmen, har sat sig for at udbrede en bedre forståelse for, hvad det vil sige at have epilepsi.

Hun har oplevet, at omfanget af sygdommen ofte er svært at forstå for mennesker, der ikke selv har epilepsi, og derfor har hun baseret på sine egne oplevelser udviklet virtual reality-filmen, hvor andre mennesker kan opleve noget af det, der sker for hende, når hun får et epileptisk anfald.

May-Britt Kattrup er en af de danske sundhedspolitikere, der har sagt ja til at prøve epilepsibrillen, og filmen har forandret hendes syn på epilepsi, fortæller hun.

”Når jeg før tænkte epilepsi, tænkte jeg egentlig kun krampeanfald og ikke på det sociale og alt det, som man oplever gennem personen i filmen. Hun sidder gennem en lang samtale og har alle de problemer med at være social og indgå i en social relation, og det har jeg aldrig forbundet med epilepsi,” siger May-Britt Kattrup.

Se videoen her

 

May-Britt Kattrup afprøvede epilepsi-brillen i forbindelse med et arrangement på Folkemødet på Bornholm i juni. Her var en paneldebat, hvor formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF), formand for Dansk Epilepsi Selskab, Helle Hjalgrim, formand for Epilepsiforeningen, Lone Nørager Kristensen, og direktør for Filadelfia, Jens-Otto Skovgaard, Jeppesen foruden forskningsleder hos UCB, Henrik Klitgaard. som internationalt anerkendt for sin forskning inden for ny epilepsibehandling, debatterede den danske indsats for epilepsipatienter og de udfordringer, indsatsen er præget af.

Se videoen fra debatten på Folkemødet

 

Læs også:

 

Emner: epilepsi

Del artiklen med dine venner